Nagy Márton szerint októberre egy számjegyűre csökkenhet az infláció

2023. augusztus 8. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint „brutálisan hatékonyak” az inflációt mérséklő kormányzati intézkedések. Állítása szerint már októberre egy számjegyűre csökkenhet az infláció mértéke Magyarországon.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium rögtön közleményben reagált a KSH friss, júliusi inflációjelentésére, amelyből kiderült, hogy az előző hónaphoz képest átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Közelebbről megvizsgálva az látszik, hogy az élelmiszerek átlagosan 0,9 százalékkal lett olcsóbbak, a szolgáltatások viszont 1,7 százalékkal, a háztartási energia ára pedig 1,1 százalékkal drágult júniushoz képest.

A minisztérium szerint mindez azt mutatja, hogy a kormány „egyre inkább letöri az inflációt”. „A januári tetőzéshez viszonyítva már több mint harmadával alacsonyabb a szankciós infláció mértéke. Az infláció csökkenésének fontos eleme, hogy az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal csökkentek az élelmiszerárak, összességében pedig (éves alapon viszonyítva) már gyakorlatilag a felére csökkentette a kormány az élelmiszer-inflációt tetőpontjához képest” – írták.

Nagy Márton megjegyezte, hogy „ez már a dinamikus inflációcsökkenés időszaka, a célzott kormányzati intézkedések, azaz a kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer rendkívül hatékonyan és sikeresen működnek, mert öldöklő versenyt indítottak el az élelmiszer-kereskedelmi piacon, ez pedig egyre lejjebb és lejjebb szorítja az árakat”. Szerinte a júliusban elindított online árfigyelő rendszer hatására a megfigyelt 62 termékkategóriából 53 termékkategóriában csökkentek az árak, átlagosan közel 8 százalékkal.

Magyarországon januárban 25,7 százalékon tetőzött az infláció, azóta csökken az éves alapon számolt drágulás mértéke. Ez főleg azért van, mert az infláció külső okai nagyrészt elmúltak, és a bázishatás is játszik: azaz hónapról hónapra egyre magasabb tavalyi értékkel hasonlítjuk össze az ideit.

Bár sikernek tűnhet, hogy Magyarországon ennyit mérséklődött az infláció az elmúlt fél évben, nemzetközi összehasonlításban ez még mindig nagyon magasnak számít. Az Eurostat adatai szerint júniusban például 19,9 százalék volt az infláció Magyarországon, miközben az euróövezetben ennek kicsit több mint a negyede, mindössze 5,5 százalék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!