A Mol és a légitársaságok extraprofitadóján is módosított a kormány

2023. július 18. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

Több ágazati különadón is változtatott a kormány, a Mol kőolajtermékeire és a légitársaságokra vonatkozó extraprofitadón is módosítottak egy kicsit – derült ki a hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet-módosításból.

A Portfolió kiemeli, hogy a kőolajtermék-előállító szereplőknek önadózás útján kell megállapítaniuk, bevallaniuk és megfizetniük az extraprofitadót a 2023-as és 2024-és adóévre vonatkozóan. Mindez azt sejteti, hogy az eddig határozatlan ideig tartó szabályozást 2024-ben talán kivezethetik. A hazai cégek közül leginkább a Mol Nyrt. érintő adó mértéke 2023-ban 2,8 százalékon marad, míg 2024-ben már csak 1 százalék lesz.

A légitársaságokra vonatkozó extraprofitadó esetében annyit módosított a kormány, hogy mostantól Izraelt is az alacsonyabb tarifájú országok közé sorolták, így elméletben valamivel olcsóbbak lehetnek az izraeli repülőjegyek.

Módosult a gyógyszergyártókra vonatkozó szabályozás is. Jogi erőre emelkedett az a korábbi bejelentés, miszerint az érintett szereplők csökkenthetik a különadó fizetési kötelezettségüket, ha a beruházásokra és kutatási tevékenységre vonatkozó költségeik megfelelnek bizonyos feltételeknek. A csökkentés összege a beruházási költség és a kutatási tevékenység közvetlen költségeinek együttes összege lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!