Több mint 500 milliárdnyi hitelt folyósított az állami Eximbank tavaly

2023. június 28. – 12:18

Másolás

Vágólapra másolva

567 milliárd forintnyi hitel folyósított tavaly az állami Eximbank, ami rekordnak számít a bank történetében. Az MTI beszámolója szerint az Eximbank adózásai eredménye 0,8 milliárddal haladta meg a 2022-es szintet, amivel elérte a 2,2 milliárdot.

A teljes hitelkihelyezésből 480 milliárdot tettek ki a refinanszírozási hitelek, a Covid miatt nehéz gazdasági helyzetben került vállalatoknak összesen 42,6 milliárdnyi hitelt folyósítottak. Az Eximbank teljes hitel- és leszámítolás állománya az év végén 1629 milliárd forintot ért el, 17,7 százalékkal meghaladva az előző évi értéket.

Az EXIM név alatt az állami hátterű Magyar Export-Import Bank Zrt.-t (Eximbank Zrt.) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.-t (MEHIB Zrt.) kell érteni. Hoffmann Mihály, az EXIM Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy a hazai vállalati hitelezési piacon tavaly már meghaladta a 10 százalékot az Eximbank részesedése.

Az Eximbank bonyolítja le a 700 milliárd forintos Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot is (BGH), ami nehéz helyzetbe került vállalatokon segítene, de a Gyármentő Programra részeként szintén az Eximbank indított 100 milliárd keretösszegű hitelprogramot.

Az Eximbank közvetítő szerepet játszott a Vodafone állami felvásárlásában: a 4iG eredetileg egy 750 millió eurós hitelt kapott volna az Eximbanktól, de végül más pénzintézetek, többek között kínai bankok biztosították a kölcsönt az ügylethez.

Ugyancsak az Eximbankkal kapcsolatos hír, hogy a magyar kormány tavaly decemberben az Eximbankon keresztül kiugróan olcsó hitel formájában 45 milliárd forinttal támogatta a Putyin-barát boszniai Szerb Köztársaságot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!