200 milliárdos gyármentő hitelprogramot indít a kormány

2022. november 10. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

Mindösszesen húsz percig lehetett jelentkezni november másodikán a kormány által meghirdetett, 150 milliárd forintos keretösszegű Gyármentő Programra, ami olyan népszerű volt, hogy ez alatt az idő alatt 168 vállalat összesen 200 milliárd forint támogatási igényt jelentett be mintegy 500 milliárd forintnyi beruházáshoz, nem beszélve azokról, akiknek akkor félbemaradt a jelentkezése.

Noha ilyen jellegű támogatást most nem pályáztat a kormány, egy 200 milliárd forintos keretösszegű Gyármentő garancia- és hitelprogramot elindítanak – erről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszélt. A program mellett a gazdasági recesszió elkerülése, és a teljes foglalkoztatottság megőrzése érdekében döntöttek. A A két részből álló program 2023. január 1-jén indul – jelentette be az MTI szerint Nagy Márton.

A program egyik elemeként a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 100 milliárd forint keretösszegű Gyármentő likviditási garanciaprogramot indít a nagy- és középvállalkozások számára, amelyben az MFB állami kezességet, illetve garanciát vállal a forgóeszközhitelek, folyószámlahitelek, illetve a működést finanszírozó hitelek biztosítékaként. Mindez egyrészt közvetlenül csökkenti a kamatterheket, másrészt az érintett szereplők finanszírozásán keresztül forráshoz jutnak a mikro-, kis-, és középvállalati szektorból kikerülő beszállítók, szolgáltatók is.

A program másik elemeként az Eximbank Zrt. 100 milliárd forint keretösszegű Gyármentő beruházási hitelprogramot indít, amelyben az EXIM államilag támogatott, rendkívül kedvezményes és a futamidő végéig fix kamatozású beruházási hiteleket nyújt a hazai termelő közép- és nagyvállalatok energiahatékonysági, illetve megújuló energiatermelő beruházásaihoz. A kamat maximális mértéke a forint hitelek esetén 5 százalék, az euró alapú hitel esetében pedig 3,5 százalék lehet.

Az Eximbank beruházási hitele kiegészíti a már meghirdetett Gyármentő program 150 milliárd forintra tehető, vissza nem térítendő támogatását, amelyre már 168 vállalkozás regisztrált. Amennyiben a vállalkozások megfelelnek a hitelprogram feltételeinek, úgy olyan vállalkozások is élhetnek a lehetőséggel, amelyek a vissza nem térítendő támogatásra nem jogosultak. Az elérhető maximális hitelösszeg – az igénybe vett állami támogatások jogcímétől függően – meghaladhatja a 2 milliárd forintot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!