Ismét őrült begépelési verseny volt Magyarországon: húsz percig lehetett regisztrálni a Gyármentő Programra

2022. november 2. – 10:38

Ismét őrült begépelési verseny volt Magyarországon: húsz percig lehetett regisztrálni a Gyármentő Programra
Varga Mihály pénzügyminiszter és Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója – Fotó: Soós Lajos/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Mint azt egyik olvasónk már előre jelezte, november 2-án fél nyolctól csak pár percig lehetett regisztrálni a Gyármentő Programra.

A nemrég bejelentett Gyármentő Program regisztrációs időszaka 2022. november 2-án indul. Ezzel a pályázati szakmában eléggé pongyolának számító megfogalmazással hirdették meg a HIPA 150 milliárd forintos programját. A cél az volt, hogy a hazai nagyvállalatok segítséget kapjanak abban, hogy magasabb energiahatékonysági szintet érjenek el megfelelő új beruházások, megújuló projektek révén, akár kedvezőbb energiaigényű gépek beszerzésével. Olyan nagyvállalatok vehettek részt a programban, amelyek rendelkeznek feldolgozóipari tevékenységgel, valamint a regisztrációkor legalább egy lezárt üzleti évvel.

A készülődés

Annyit lehetett tudni, hogy november 2. előtt nem, de november 2-án elindul a program, de hogy pontosan mikor, azt a szakma sem tudta feltétlenül. Volt, aki már éjfélkor készenlétben állt, vagy inkább ült, és mereven bámulta a HIPA felületét.

Aztán elterjedt egy olyan pletyka, hogy hajnali 2 vagy 4 lesz a rajt pontos időpontja, így egyes cégeknél folyamatos ügyeletet tartottak az űrlapkitöltésben jártas kollégák. A titkos bejelentésekre alkalmas Protonmail felületünkre egy olvasó egészen pontosan megjósolta a későbbi történéseket:

„Reggel 7:30-kor indul a regisztráció egy roppant egyszerű felülettel. És mivel csak 150 milliárd forint a keret, gyors lesz a lezárás is. Talán már 8:00-kor lezár. Ki tudja? Mindenesetre a nagyok már tárazzák a projektötleteket, hogy rámenjenek a 15 millió eurós felső korlátra. A regisztráció arra szolgál, hogy beállj a startgépbe, a versenytársakat meg kipöcköljék. A részletes pályázati feltételeket majd egy még el sem készült útmutató alapján már csak a sikeresen regisztráltak kapják meg, és ez alapján dolgozzák ki a pályázati anyagukat. De erre már lesz kényelmes idejük.”

Olvasónk vátesznek bizonyult, mert mint a pályázati szakma több tagja is megerősítette számunkra, végül ez történt. A regisztráció 7:30-kor indult, 7:50-kor már le is zárult. Íme az erről szóló közlemény.

Vagyis a pályázók előre nem tudhatták, hogy milyen adatra lesz szükség, hogy néz ki majd a regisztrációs felület, amikor pedig megjelent, nem az számított, hogy a projekt mennyire megalapozott, milyen pontosságúak a tervek, csak a szokásos gépelési verseny, aki átjut az egészen, őt fogadta a rendszer, majd 18-20 perc után azt észlelte, hogy elfogyott a 150 milliárd forint, és, akkor a felület már nem válaszolt, megállt.

Pedig tényleg nagy tétekről van szó, egy 15 millió eurós (több mint 6 milliárd forintos) támogatásért érdemes küzdeni. Még akkor is, ha önerő is szükséges.

A Budapesten megvalósuló beruházások esetén a maximális támogatási intenzitás 30 százalék, vidéken 45 százalék. Minden egyes ügyben a konkrét támogatás mértékét az előbbi határokon belül a támogató egyedileg jogosult meghatározni. Utóbbi, egyedi mérlegeléssel többen is úgy vélték, hogy inkább a magyar hátterű cégek reménykedhetnek támogatásban. Ahogy egyik forrásunk fogalmazott:

„Ebben van ráció, nyíltan nem mondható ki, hogy ez a hazai forrás a magyar hátterű cégeknek szól, de értelmes az a logika is, hogy a külföldi cégeket mentsék meg az anyavállalataik és azokat a saját kormányaik, mi pedig rámegyünk a magyarokra.”

A szakma abban bízik, hogy bár most nagyon gyorsan elfogyott a pénz, de ha egyes pályázók kedvezőtlen ajánlatot, kicsi intenzitást kapnak, még maradhat a forrásból 20-40 százalék, azaz lehet majd egy újabb kör.

További szabályok

A támogatott beruházások időtartama mindenesetre nem haladhatja meg a 24 hónapot, azzal, hogy indokolt esetben a kedvezményezett kérelmére ezt a támogató további 12 hónappal meghosszabbíthatja. A beruházási időszak végéig csak az 50 százalék előleg folyósítása történik meg, és a maradék 50 százalék egy összegben a záróelszámolást követően. Forrásaink szerint

az önerő a drága hitelkamatok miatt most eleve nehezebben előkeríthető, így azoknak van a leginkább esélyük, akiknek már van forrásuk, elsősorban az NKP-kötvényeseknek, mert számukra fixált az olcsó forrás ára.

Emellett a cégeknek annyit kell vállalniuk a nagy gyármentésben, hogy a létszám 90 százalékát megtartják a projekt megvalósítását követő 12 hónap alatt. Pozitívumként annyit hallottunk a HIPA eljárására, hogy az emailekre még a hosszú hétvégén is reagáltak, válaszoltak, illetve a felületükön is összeszedtek kérdéseket és válaszokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!