Azok is pályázhatnak a Gyármentő Programra, akiknek félbeszakadt a jelentkezése

2022. november 3. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

Lehetővé teszi a kormány a pályázat benyújtását azon vállalatok számára is, amelyeknek félbeszakadt a jelentkezése az energiahatékonyságot növelő beruházások támogatására szolgáló gyármentő program keretében – jelentette be csütörtök délután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Mint arról csütörtök reggel beszámoltunk, a Gyármentő Program regisztrációs időszaka november 2-án reggel 7:30-kor indult, de alig 20 perc múlva, 7:50-kor már le is zárták a regisztrációs felületet.

Az MTI beszámolója szerint 168 vállalat összesen 200 milliárd forint támogatási igényt jelentett be húsz perc alatt mintegy 500 milliárd forintnyi beruházáshoz.

További 214 társaság szintén megkezdte a regisztrációt, de nem tudták befejezni. A külügyminiszter szerint ez a 214 cég is meg fogja kapni a lehetőséget pályázata benyújtására.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az előzetes várakozásoknak megfelelően a legtöbb jelentkezés az élelmiszer- és fémiparból érkezett, illetve a járműgyártásból és a vegyiparból. „Most négy hónap áll rendelkezésére a vállalatoknak, hogy a konkrét beruházásukat bemutatva a konkrét támogatási igényüket benyújtsák” – közölte.

A kormány által első körben 150 milliárd forint értékben meghirdetett program keretében elősegítik a sikerrel pályázó nagyvállalatok energiahatékonysági fejlesztéseit, Budapesten 30 százalékos, vidéken 45 százalékos támogatásintenzitással. Azok a cégek pályázhattak, amelyek minimum 200 millió forintos fejlesztéssel bővítik energiaellátási kapacitásukat, például napelemeket telepítenek vagy más módon növelik az energiahatékonyságukat, s ezáltal csökkentik az energiaköltségeiket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!