Márciushoz képest csökkent a bruttó átlagkereset áprilisban

2023. június 22. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

Áprilisban kicsit visszaesett a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) áprilisi statisztikáiból.

Márciusban a bruttó átlagkereset még 577 900 forint volt, áprilisban 568 300 forint. A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 391 700 forint volt áprilisban. A bruttó átlagkereset 15,5, a nettó átlagkereset 15,4 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Ezt azt jelenti, hogy az elmúlt hónapokban látott béremelkedési ütem kissé lelassult.

A reálkereset 6,9 százalékkal csökkent, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 24,0 százalékos növekedése mellett.

Míg a magánszektorban 6 százalék körüli mértékben, addig a költségvetési szférában 8,5 százalékkal csökken a bérek vásárlóereje – írja a KSH adatai alapján a Portfolio.

Idén január és április között:

  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 551 400 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 366 700, a kedvezményeket is figyelembe véve 380 000 forintot ért el.
  • A bruttó, a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset, valamint a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset egyaránt 12,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, de ezt befolyásolta a 2022 februárjában a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, a fegyverpénz is. Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset és a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset növekedése egyaránt 4,0 százalékponttal lenne magasabb.
  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél 568 800 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 378 300, a kedvezményeket is figyelembe véve 391 600 forintot ért el.
  • Ez is 12,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, de szintén befolyásolta a 2022 februárjában a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett fegyverpénz. Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset és a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset növekedése egyaránt 4,2 százalékponttal lenne magasabb.

Magyarország áprilisban ismét toronymagasan végzett az első helyen az uniós inflációs adatsorban. Az eurózónában mindössze 7 százalékos volt az átlagos infláció, a harmadát se éri el a magyarnak.

A keresetek reálértékének tükrében nem meglepő, hogy áprilisban is Magyarországon volt a legnagyobb a visszaesés a kiskereskedelmi forgalomban éves összehasonlításban az unióban. A KSH adatai szerint áprilisban 12,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,6 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 10,7 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 22,9 százalékkal lett kisebb a forgalom.

Ebben a cikkünkben azt mutattuk be, hogyan jár jól az állam az inflációval és a rekorder forgalmi adóval>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!