EU-biztos: Közel sincs még a célhoz Magyarország az uniós pénzek ügyében

2023. május 25. – 07:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU költségvetési biztosa szerint közel sincs még a célhoz Magyarország az uniós pénzek ügyében, írja az Euronews.

Johannes Hahn szerint nincs konkrét határideje a Magyarország ügyében folyó eljárásnak, így az sem kizárt, hogy a visszatartott, több ezermilliárd forintnyi források ügyének lezárása átcsúszik a következő Európai Bizottság feladatai közé 2024-re, azaz az európai parlamenti választások utánra.

„Még nagy kérdések várnak megoldásra, ezért közel sem vagyunk még a célnál” –mondta Hahn az Európai Parlamentben tartott meghallgatásán. Az osztrák politikus előrelépésnek nevezte az Integritás Hatóság felállítását, de a magyar kormány még nem felel meg az elvárásoknak.

„A labda a magyar oldalon van, a magyaroknak kell döntést hozniuk, nem csak bejelentéseket tenni. Mi csak ezeket tudjuk majd kiértékelni.” Hahn szerint a magyar kormány nem tett meg mindent. „Eddig nem teljesítették a feltételeket azon a szinten, amit mi elvárunk” – mondta.

A költségvetési biztos cáfolta a magyar kormány azon állításait, miszerint az EU menet közben változtatott volna az elvárásain. Hahn úgy véli, a Bizottság többször is világosan elmondta az elvárásait, és ezeken nem változtattak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban arról beszélt, méltatlannak tartja, hogy Magyarország már teljesítette a követelményeket, aztán mindig jön valami újabb feltétel. Szerinte az EU politikai elfogultságból, igazságtalanul, jogalap nélkül tartja vissza a pénzeket.

Pörögnek az események a befagyott uniós források körül, de a legsürgetőbb feltételnél már elkerülhetetlennek látszik a baj. Ebben a cikkben elmagyaráztuk, valójában milyen forrásokról van szó, melyiknél milyen feltétel teljesülését várják, és mi kell ahhoz, hogy tényleg elkezdjenek érkezni a pénzek.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!