Matolcsy már látja az egy számjegyű inflációt, és nem árulja el, egyeztet-e Orbán Viktorral

2023. április 26. – 07:59

Másolás

Vágólapra másolva

Összehangolt és fegyelmezett gazdaságpolitikai lépésekkel minden esély megvan az év végi egy számjegyű infláció elérésére

– ezt válaszolta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Atv.hu kérdésére azután, hogy a jegybank monetáris tanácsa kedden 25 százalékról jelentős mértékben, 20,5 százalékra csökkentette a kamatfolyosó tetejét, miközben a 13 százalékos alapkamaton és a 18 százalékos irányadó kamaton nem változtattak, tehát maradt a rendkívül magas kamatkörnyezet. Az MNB azt is írta: mindent megtesz annak érdekében, hogy a törvényi mandátumával összhangban elérje az árstabilitást.

A jegybankot kérdezték arról is, hogy a kormány legújabb árstopos intézkedései hogyan hathatnak az inflációra, illetve hogy Matolcsy György MNB-elnök kapott-e meghívást Orbán Viktortól, mikor egyeztet-e a miniszterelnökkel, szükség van-e ilyen találkozóra.

Az első kérdésre azt válaszolták, hogy „az idő rövidségére tekintettel” még nincsenek olyan friss elemzések, amelyek alapján meg tudnák állapítani, hogy a meghosszabbított árstopoknak milyen direkt hatásai lesznek az inflációra (az MNB tavaly decemberben úgy számolt, hogy a rögzített hatósági árak valójában emelték az inflációt).

Az Orbán Viktorral folytatandó egyeztetésre nem adott egyértelmű választ az MNB, írásban annyit közöltek: annak érdekében, hogy az infláció „minél gyorsabban visszatérjen az optimális tartott toleranciasávba”, a jegybank vezetése „folyamatos kapcsolatot tart fent a gazdaságpolitika vezetőivel, melyekről szükség szerint tájékoztatja is a közvéleményt”. Azt, hogy a gazdaságpolitika három irányítója, Matolcsy, Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter között milyen kakaskodások vannak, ebben az elemzésünkben jártuk körül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!