Portfolio: Az Európai Bizottság vizsgálhatja a 35 évre szóló magyar autópálya-koncessziót

2023. április 12. – 16:31

Másolás

Vágólapra másolva

Versenyjogi vizsgálatot kezdhet az Európai Bizottság a 35 évre szóló magyar autópálya-koncesszió ügyében, írja az Európai Bizottsághoz közel álló forrásokra hivatkozva a Portfolio. A lap információi szerint már zajlik a beérkezett versenyjogi panasz előzetes értékelése.

A Portfolio úgy tudja: az Európai Bizottság már meg is kereste az ügyben a magyar kormányt, tájékoztatást kérve. Ezt egy kormányzati forrás is megerősítette a lapnak. A Telex megkeresésére azt válaszolta az Európai Bizottság sajtóosztálya, hogy nem kívánják kommentálni a Portfolio értesüléseit.

A 35 éves autópálya-koncessziót Mészáros Lőrincék konzorciuma, a Themis nyerte meg tavaly. Az eljárás olyan feladatokra terjed ki, mint az új gyorsforgalmi utak építése, sávbővítés és üzemeltetés-fenntartás a koncessziós időszak egészében.

A koncessziókról szóló EU-s irányelvek szerint az öt évet meghaladó időtartamú koncessziók esetében a maximális időtartam nem lehet hosszabb, mint ami észszerűen elvárható, valamint a befektetett összeg megtérülésénél sem lehet hosszabb. Ugyanakkor az építési beruházási koncessziók esetében gyakori, hogy a szerződéses időtartam öt évnél hosszabb, mivel a beruházás magas költségekkel jár, és hosszabb időre van szükség a megtérüléséhez. Az is igaz, hogy a tagállamoknak általában nincs szükségük előzetes jóváhagyásra vagy engedélyre a koncessziós szerződésekkel kapcsolatos eljárások lefolytatásához.

Ezek fényében a Portfolio szerint az EU többek között azt vizsgálhatja most, hogy mennyire indokolt 35 évre koncesszióba adni az autópályákat, tehát még kérdéses, hogy lesz-e uniós fellépés az autópálya-koncesszió ügyében vagy sem.

A 35 évre szóló autpálya-koncesszió miatt a Transparency International Európai Bizottság Belső Piaci Főigazgatóságához fordult tavaly, mert szerintük sértheti az uniós irányelveket a rendkívül hosszú időre megkötött szerződés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!