Yettel: Az állam újbóli tulajdonosi megjelenésével semmi sem változott nálunk

2023. április 6. – 14:55

Yettel: Az állam újbóli tulajdonosi megjelenésével semmi sem változott nálunk
Feliratot cserélnek a Telenor Magyarország Zrt. üzletében egy budai bevásárlóközpontban 2022. február 15-én – Fotó: Mónus Márton / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Yettel Magyarország nemzetközi felső vezetése háttérbeszélgetésre hívta a sajtó képviselőit. Bár a cég körül a magyar állam újbóli megjelenése, az iparágban a 4iG térnyerése a legizgalmasabb kérdés, erről nem sokat mondtak a vezetők, ugyanakkor a Yettel eredményeiről már annál inkább.

Mint megtudtuk, jó évet zárt tavaly a cég, Peter Gazik vezérigazgató elmondta, hogy a tavalyi forgalom 8 százalékos növekedéssel, már 211 milliárd forintot ért el, vagyis átlépte a bűvös 200 milliárdot. Az eredményességet tekintve a legfontosabb a jövedelmezőségi mutató, vagyis az EBITDA, ami 42,2 milliárd forint lett tavaly. Ez 11 százalékos csökkenést jelent a megelőző évhez képest, de ha az ágazat nem kapott volna a nyakába egy különadót, akkor 4 százalékos lett volna a növekedés.

A Yettel a hazai mobilpiacon továbbra is kettes számú szereplő. Bár az adatok nem a legfrissebbek, a SIM-kártyákat tekintve a Magyar Telekomnak 45, a Yettelnek 27 és a Vodafone-nak 26 százalékos a piaci részesedése, a negyedik szereplő pedig a Digi, amely immár egy csoportban van a Vodafone-nal. Mint megtudtuk, adatforgalomban a Yettel 34 százalékos részesedéssel bír.

A nagy deal

A magyar állam nemrégiben bejelentette, hogy (újra) 25 százalékot szerzett a cseh PPF-csoport hazai cégeiben (két Yettel- és egy CETIN-cég).

A Telex első kérdései – talán érthető módon – leginkább arra vonatkoztak volna, hogy amikor pár hete amolyan régi-új tulajdonosként ismét megjelent a magyar állam a cégben, és a Yettel 25 százalékos tulajdonosa lett, akkor

  • változott-e valami az operatív működésben;
  • a Yettel részese volt-e a tárgyalásoknak;
  • hogyan alakul így a jövőben a verseny;
  • illetve a 4iG mint korábbi kisebbségi tulajdonos felajánlotta-e a cseh PPF-nek (a Yettel fő tulajdonosának) is a részesedését?

Újságíró kollégáink pedig arról érdeklődtek, hogy az állam 25 százalékos részesedésével járnak-e különleges jogok, ebben volt-e valami változás, illetve hogy milyen versenyjogi kérdéseket vet fel, ha a magyar állam a Yettelben és a Vodafone-ban is tulajdonos.

Peter Gazik ugyan némileg szabadkozott, hogy nem igazán fog fűszeres válaszokat adni, de a versenytársakat egyáltalán nem kívánta kommentálni, ahogy valójában a tranzakciót sem nagyon.

Leoš Rousekkel, a PPF-csoport szóvivőjével azért annyit elárultak, hogy a részvényekhez kapcsolódó jogok nem változtak, és az ő hétköznapi életük sem módosult, a kisebbségi tulajdonos eddig sem folyt bele a napi operatív munkába, és ezután sem fog.

Nem kiemelkedő a Netflix hatása

Ami a Yettel saját adatait illeti, a tavalyi évben a cég 370 millió GB adatforgalmat bonyolított, 6 milliárd másodperc hanghívást és egymilliárd sms-t kezelt. Kérdésként felmerült, hogy a mobiloperátorokat leterhelő nagy „adatzabálók”, mint a Netflix kezelésében mi várható, de a szakemberek azt mondták, hogy amikor folyamatosan 30-40 százalékkal nő évente az adatforgalom, akkor egyetlen cég hatása nem kiemelkedő.

Aki eddig nem találkozott ezzel a vitával, arról van szó, hogy korábban több országban, részben az EU területén, de Ázsiában is felmerült, hogy a Netflixnek egyfajta illetéket kellene fizetnie, mert túlságosan leterheli az operátorok hálózatait. Greg Peters, a Netflix társ-vezérigazgatója ugyanakkor nagyon határozottan elutasította az európai hálózatüzemeltetők ezen felhívását.

Szerinte ugyanis

ez csökkentené a tartalomba való befektetést, kevésbé vonzóvá tenné az internetes szerződéseket, és végső soron károsítaná a fogyasztókat. Szerinte a hálózatüzemeltetők költségei az adatmennyiség meredek növekedése ellenére változatlanok maradtak.

Új felső vezető

A Yettel Magyarország felső vezetésében is voltak változások. Távozott Mohamed El Sayad, a kereskedelmi divízió első embere, utódja a szerb Nemanja Žilović lett, aki szintén bemutatkozott.

Az új vezető a belgrádi Művészeti Akadémián szerzett művészeti és médiaproduceri diplomát, innen vezetett az útja a telekommunikáció felé. Azt, hogy nem egy karót nyelt figura, az is jelezte, hogy hivatalos bemutatkozójából kiderült, hogy lelkes hegyi kerékpáros, valamint a fantasy és science fiction hangoskönyvek rajongója. Az persze, hogy egy CV-be bekerül egy vezető hobbija is, nem egyedülálló, de az már jóval színesebb, hogy a kinevezett új menedzser rögtön ajánl is pár sci-fi-remekművet, tényleg rendhagyóbb.

Mindenesetre Nemanja Žilovićról kiderült, hogy sci-fiben nagyon felkészült, és egyébként Rebecca F. Kuang The Poppy War trilógiáját, illetve John Gwynne The Bloodsworn Saga című skandináv ihletésű fantasysorozatát ajánlotta bemutatkozásában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!