Románia utolérte Magyarországot egy főre jutó GDP-ben

2023. március 23. – 15:29

Másolás

Vágólapra másolva

Az egy főre jutó magyar GDP utolérte a portugált, azonban elolvadt az előnye a románnal szemben, így az Eurostat előzetes adatai alapján az EU-tagállamok közül hátulról a nyolcadikak vagyunk – írja a Hvg.hu.

Magyarország 2022-ben közeledett az uniós átlaghoz: az ország egy főre jutó GDP-je az uniós átlag 77 százaléka volt 2022-ben, az egyes országok árszínvonalát kiküszöbölő vásárlóerő-paritáson nézve. Ugyanez az érték 2021-ben még csak 75 százalék volt. A friss Eurostat-adatok szerint ezzel Magyarország utolérte Portugáliát, azonban például a lengyeleket most sem sikerült megelőzni. Az egy főre jutó lengyel GDP az uniós átlag 77,1 százalékáról 79 százalékra nőtt egy év alatt.

Romániának viszont sikerült utolérnie Magyarországot: 2021-ben még 74,1 százalék volt az ország egy főre jutó GDP-je az uniós átlaghoz képest, 2022-ben viszont már 77 százalékra nőtt.

A legrosszabbul teljesítő ország Bulgária, hátulról nézve őket Szlovákia, Görögország, majd Horvátország követi, innen nézve Magyarország a nyolcadik.

Forrás: Eurostat
Forrás: Eurostat

Az élen nem történt változás 2021-hez képest: a legmagasabb egy főre jutó GDP-je Luxemburgnak van, őket továbbra is Írország követi a listán. Luxemburg kiemelkedő teljesítményét az Eurostat azzal magyarázza, hogy sok külföldi dolgozik az országban, ezért úgy járulnak hozzá a GDP-hez, hogy nem tartoznak Luxemburg lakosságához.

Írország a második helyen áll az EU-tagállamok között, 134 százalékkal az uniós átlag felett, őket Dánia, Hollandia, Ausztria és Belgium követi, ahol az egy főre jutó GDP több mint 20 százalékkal haladja meg az EU-átlagot. Az egy főre jutó ír GDP magas szintjét részben a szellemi tőkébe fektető nagy multinacionális cégek jelenlétével magyarázzák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!