Az állásukat féltik a Credit Suisse dolgozói, miután a svájci bank kényszerházasságra lépett a UBS-szel

2023. március 21. – 11:42

Másolás

Vágólapra másolva

Szingapúri, londoni és New York-i fejvadászokat is hívogatnak a hétvégén megmentett Credit Suisse dolgozói, akik attól tartanak, a UBS bankkal való összeolvadás miatt el fogják veszíteni az állásukat – írja iparági forrásokra hivatkozva a Bloomberg.

A patinás, 167 éves Credit Suisse bank a múlt héten került veszélyhelyzetbe, és a hétvégére össze is omlott volna – ha vasárnap a svájci kormány áldásával fel nem vásárolja a korábbi ellenlábasa, az UBS bank. A svájci bankmentés minden elemében profi intézkedésnek tűnt, a hétfő délelőtt mégis pánikhangulatban telt el a tőzsdéken. Bár úgy tűnik, hétfő délutánra kicsit lecsillapodott a piaci hangulat, a Credit Suisse dolgozói továbbra sem nyugodhatnak.

A Svájci Banki Alkalmazottak Szövetsége már hétfőn arra figyelmeztetett, hogy „nagyon sok alkalmazott munkahelye forog kockán”. A Financial Times kedd reggeli riportja szerint is jelentős létszámcsökkentésre kényszerülhet majd a Credit Suisse 30 000 főt alkalmazó belföldi és befektetési részlege.

A Credit Suisse 2022 végére összesen több mint 50 000 főt alkalmazott, idén már 4000 dolgozótól váltak meg, és további 17 000 befektetési bankár állása kerülhet veszélybe.

Bennfentesek szerint az együttesen 120 000 embert foglalkoztató bankcsoport munkahelyeinek akár egyharmada is veszélybe kerülhet, mivel a UBS felszámolja a befektetési bank nagy részét, és megszünteti az átfedéseket is a két bank között.

A Bloomberg forrásai szerint a kétségbeesett bankárok a világ pénzügyi központjainak fejvadászain keresztül igyekeznek menekülni a bankból, mielőtt sor kerülne a kirúgásukra. A közvetítő cégek szerint magas beosztású, senior elemzők is jelentkeztek náluk. De aggódnak a tanácsadással, jogi és könyvvizsgálói feladatokkal foglalkozó alkalmazottak is, mivel az ő munkakörükre már vannak emberei a UBS-nek.

A UBS vezérigazgatója, Ralph Hamers elemzőknek vasárnap azt mondta, hogy 2027-re 8 milliárd dollárral szeretnék csökkenteni a kiadásaikat. Ebből 6 milliárd bérköltség, kétmilliárd pedig IT-költés.

Hivatalos döntés egyelőre nem született a munkahelyekkel kapcsolatban.

A Credit Suisse felvásárlásáról itt, a hétfői piaci hangulatokról itt, a globális bankpánikról pedig itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!