Az UBS felvásárolta bajba jutott banktársát, a Credit Suisse-t

2023. március 19. – 21:54

Másolás

Vágólapra másolva

A svájci kormány közreműködésével az UBS felvásárolta a bajba jutott rivális bankot, a Credit Suisse-t, amivel valószínűleg egy általános bankpániknak is sikerült elejét venni.

Az üzlet létrejöttét vasárnap este jelentették be, miután a két bank és Svájc pénzügyi szabályozó hatóságai rendkívüli tárgyalásokat folytattak le a hétvégén.

A svájci nagybank csütörtökön közölte, hogy 54 milliárd dolláros hitelt vesz fel a svájci központi banktól a likviditás és a befektetői bizalom megerősítése érdekében, miután részvényeinek zuhanása felerősítette a globális bankválsággal kapcsolatos félelmeket. Tavaly október elején írtunk arról, hogy veszélyes szintre fokozódott a csőd esélye az egyik legnagyobb svájci banknál, amelyiknek mérete és potenciális hatása jóval nagyobb a világgazdaságra, mint például az amerikai bankoké. A globális bankpánikról a Telexen is részletesen írtunk.

A Credit Suisse részvényesei nem szavazhattak az ügyletről, és minden 22,48 részvényük után egy UBS-részvényt kapnak, így a bank értéke 3,15 milliárd dollár lesz. Ez jelentősen elmaradt a pénteki zárástól, akkor ugyanis még 8 milliárd dollárra értékelték a Credit Suisse-t.

A svájci központi bank azt írta közleményében, hogy „sikerült olyan megoldást találni, amely biztosítja a pénzügyi stabilitást és védi a svájci gazdaságot ebben a rendkívüli helyzetben.”

A szövetségi kormány közölte, hogy a UBS kockázatainak csökkentése érdekében 9,6 milliárd dollár értékű garanciát nyújt a lehetséges veszteségekre, a svájci központi bank pedig 110 milliárd dolláros likviditási támogatást is felajánlott.

A Credit Suisse felvásárlását a Bank of England, a Fed és az Európai Központi Bank is pozitív lépésnek minősítette, de hogy mennyire nyugtatta meg ez a piacot, az majd a néhány órán belül kinyitó ázsiai és ausztráliai tőzsdéknél fog látszódni.

(Reuters, BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!