Pánikolnak a befektetők az egyik svájci óriásbank helyzete miatt

2022. október 3. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

Veszélyes szintre fokozódott a csőd esélye az egyik legnagyobb svájci banknál. A Credit Suisse hitelkockázati mutatója rekordmagas szintet ért el hétfőn, miközben részvényeinek árfolyama zuhanni kezdett, miután a bank vezetése a hétvégén megnyugtatónak szánt nyilatkozatot adott ki, csakhogy éppen ellenkező hatást ért el – írja a Bloomberg. Elemzők szerint azonban a helyzet nem olyan rossz, mint ahogy kinéz.

A Credit Suisse részvényei az idei évben már az értékük 60 százalékát elvesztették, ebből mínusz 12 százalékot hétfőn hoztak össze, ami negatív napi rekord a cég történetében. Eközben a bank CDS-ének (credit default swap azaz hitel-nemfizetési csereügylet, egy olyan pénzpiaci termék, amelyben a védelem vásárlója és eladója, elcserélik az alapjául szolgáló termék hitelkockázatát) ára 293 bázispontot ért el az év eleji 55 bázispont körüli értékhez képest. Ez minden idők legmagasabb árfolyama, sőt, a Financial Times forrásai szerint még ennél is durvábban, 350 pont köré szökött fel az érték.

Ez azt jelenti, hogy a Credit Suisse CDS-görbéje hétfőn „invertálódott”, ami akkor következik be, amikor a befektetők a nagyon rövid távú nemteljesítés elleni védelmet igyekeznek vásárolni, magyarán csődtől tartanak. Bár ezek a szintek még annál is magasabbak, mint ahol a svájci bank CDS-ével a 2008-as pénzügyi válság idején kereskedtek, a szerződések azóta úgy változtak, hogy a származtatott ügyletek egy kockázatosabb adósságosztályra vonatkoznak. Ezek nagyobb veszteségeknek vannak kitéve a bank összeomlása esetén.

Az események gyors eszkalációja minden bizonnyal Ulrich Körner Credit Suisse-vezérigazgató hétvégi nyilatkozata miatt következett be. Körner igyekezett megnyugtatni a dolgozókat és a piacokat azzal, hogy a bank tőkeszintjét és likviditását dicsérte, de közben azért elismerte, hogy a cég „kritikus pillanat” előtt áll, miközben átszervezésen dolgozik. Azt is közölte a dolgozókkal, hogy rendszeresen tájékoztatni fogja őket a fejleményekről az új stratégiai terv október 27-i bejelentéséig. A Bloomberg úgy tudja, a Credit Suisse jelenleg egy olyan terven dolgozik a nyáron kinevezett Körner vezetésével, amely átfogó változtatásokat tartalmaz a befektetési bankja működésével kapcsolatban, és több ezer dolgozó leépítésével járhat a következő években.

Az FT-nek Több befektető úgy nyilatkozott, a most tapasztalható eltúlzott piaci mozgások inkább a kaotikus kereskedést tükrözik, mintsem a bank fizetőképességével kapcsolatos alapvető félelmeket. Egy hitelfedezeti alapkezelő konkrétan a lottózásra emlékeztetőnek nevezte a most egyéves CDS-eket vásárló befektetők magatartását. Többen ahhoz hasonlították a helyzetet, amikor 2016-ban egy csapásra mindenki meg akart szabadulni a Deutsche Bank-adósságoktól, a CDS-piacon ekkor is durva kilengéshez vezetett az az aggodalom, hogy a német bank kénytelen lesz kihagyni néhány évnyi fizetést kihagyni a tőkekötvényeire.

Elemzők szerint a Credit Suisse pénzügyi stabilitása egészségesnek mondható a második negyedév végén: a pénzügyi erősséget mérő mutató 13,5 százalékos, a likviditási fedezeti mutató pedig 191 százalékos volt. A bank nem kommentálta az újságok megkeresésére a hétfői eseményeket.




Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!