Csányi Sándor elkezdte átcsoportosítani a vagyonát egy családi vagyonkezelőbe

Legfontosabb

2023. március 16. – 12:43

Csányi Sándor elkezdte átcsoportosítani a vagyonát egy családi vagyonkezelőbe
Csányi Sándor – Fotó: Mike Hewitt / FIFA / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Csányi Sándor és családja egy vagyonkezelő alapítványba csoportosította át bizonyos vagyonelemeit. A Unity Vagyonkezelő Alapítvány látható a céginformációs rendszerekben, így az Optenben, illetve az is kiderül, hogy a 2022 végén alapított alapítványnak a MOM Parkban van a székhelye, de egyéb információk nem nagyon nyerhetők ki a céginformációs rendszerből.

Valamivel több adatot találtunk a bírósági rendszerben, ahol az is látszik, hogy az alapítvány ügyvezetése és kurátorai között Csányi Sándor gyermekei (Attila, Péter, Gabriella, Ádám és Tamás) bukkannak fel, és mivel az ő kurátori megbízásuk a 80. életévük betöltéséig tart, viszont dátummal is le van írva, így a gyerekek születési ideje is elérhető. Emellett még az is kiderül, hogy az alapítvány 700 millió forint készpénzzel jött létre, és úgy tudjuk, hogy az alapításban dr. Menyhei Ákos ügyvéd vállalt oroszlánszerepet.

Pick-kötvények

Azt, hogy az alapítvány Csányi Sándorhoz köthető, elsőként egyébként onnan lehetett tudni, hogy a Pick Szeged Zrt. a Budapesti Értéktőzsde oldalán két ízben is arról tájékoztatta a tőkepiaci közvéleményt, hogy 2023. március elsején kötvénytulajdonosi gyűlést tart. Ez itt a második közlemény, ahol már a döntésekről számolt be a szegedi húsipari vállalat.

A szalámigyár is kapott ugyanis a Növekedési Kötvényprogram keretében finanszírozást, és a Pick Szeged NKP Kötvény 2029/I. tulajdonosainak el kellett azt fogadniuk, hogy Csányi Sándor a Pick Szegedet birtokló Bonitás 2002 Zrt. részvényeit bepakolta az alapító, az alapító házastársa és egyenesági leszármazottai mint kedvezményezettek javára létrehozott Unity Vagyonkezelő Alapítványba.

Megkérdeztük az OTP-t, hogy mit lehet tudni erről az alapítványról, és azt is szívesen megtudtuk volna, hogy még milyen vagyonelemek kerültek ide. A bank rövid, részleteket nem tartalmazó válaszában annyit közölt, hogy

„A Bonitás 2002 Zrt. vagyonának átruházása a Unity Vagyonkezelő Alapítvány részére egy cégjogi aktus, amely generációkon átívelő módon, hosszú távon fenntarthatóvá teszi a Dr. Csányi Sándor által megteremtett pénzügyi és vállalati vagyon családi tulajdonlását.”

A vagyonkezelő alapítvány

Ezek után szakértők segítségével igyekeztünk megismerni, hogy ez a vagyonkezelői alapítvány egyáltalán milyen jogi entitás. A Nonprofit.hu szakcikkéből megtudtuk, hogy a vagyonkezelő alapítványokról külön törvény rendelkezik. A vagyonkezelő alapítványokról szóló 2019. évi XIII. törvényt itt olvashatja el.

Ebből kiderül, hogy ilyen alapítványt lehet eleve vagyonkezelő alapítványként létrehozni, de az eredetileg nem így létrehozott alapítvány módosításával is ki lehet így alakítani vagyonkezelő alapítványt. A vagyonkezelő alapítvány célja az alapító által rendelt vagyon kezelése és az ebből származó jövedelemből az alapító okiratban megjelölt feladatok megvalósítása, valamint a kedvezményezettként megjelölt személy, illetve személyek javára történő vagyoni juttatás.

Az ilyen entitás tehát lényegében azért jön létre, hogy egy meghatározott vagyontömeg fennmaradását, hasznosítását segítse. A vagyonkezelő alapítvány gazdasági tevékenységként a javára rendelt, illetve általa bizalmi vagyonkezelésbe vett vagyon kezelését végezheti.

A szakember szerint

Magyarországon a vagyonkezelő alapítvány mellett a szerződéses alapú bizalmi vagyonkezelés is alkalmas eszköze lehet a családi vagyon nemzedékeken át történő megőrzésének. Az analógia talán úgy írható le, hogy a bizalmi vagyonkezelés az angolszász family office, míg az alapítvány a német Privatstiftung magyar analógiája.

A téma neves szakértője, Antall György, az Apelso Trust family office cég és bizalmi vagyonkezelő alapító partnere elmondta, hogy

a vagyonkezelés tartalmában, illetve adózási kereteiben nincs különbség, a vagyonkezelést ellátó szervezet különböző. A vagyonkezelést elláthatja engedélyes vagyonkezelő, illetve eseti vagyonkezelőként egy egyszerű kft. vagy magánszemély is.

A vagyonkezelő kiválasztását sok tényező motiválhatja. A legfontosabb megfontolás, a családnak van-e elég erőforrása – nemcsak pénzügyi, sokkal inkább emberi erőforrás – arra, hogy saját maga irányítsa a vagyonkezelést. Ha van, akkor létre lehet hozni egy összetett szervezetet a vagyonkezelésre. Ám ha nincs, mert nincsenek a családi vagyon komplex kezelésére alkalmas családtagok, vagy túl drága lenne a szervezet, akkor célszerű engedélyes vagyonkezelőt megbízni, amelyik több család vagyonát tudja kezelni.

Komoly összeggel indul

Az alapítványra vonatkozó általános szabályoktól eltérően a vagyonkezelő alapítványban az alapító és közeli hozzátartozói többségben lehetnek a kuratóriumban.

Ám ez mindenképpen a nagyok játéka, egy középosztálybeli család nem tudja így megoldani az örökítés kérdését. A vagyonkezelő alapítvány létesítéséhez ugyanis az alapítvány javára legalább 600 millió forintnak megfelelő vagyont kell rendelni, ez az úgynevezett tőkeminimum.

Az alapító az alapító okiratban úgy is rendelkezhet, hogy alapítói jogai a halála, jogutód nélküli megszűnése vagy az alapító okiratban meghatározott feltétel bekövetkezése esetén az alapítványra szállnak. A vagyonkezelő alapítvány kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagjainak, illetve elnökének visszahívásáról a kijelölésükkel azonos módon hozható döntés azzal, hogy a visszahívás joga az alapító okiratban feltételekhez köthető, illetve korlátozható.

Az alapító az alapító okiratban meghatározhatja az alapítvány javára rendelt vagyonnak azt a mértékét, amely alá az alapítvány vagyona nem csökkenhet, azonban ez a tőkeminimumnál kevesebb nem lehet. Ha az alapítvány vagyona az alapító okiratban meghatározott mérték alá csökken, a kedvezményezetteknek járó juttatás kifizetését arányosan csökkenteni kell, vagy azt mindaddig vissza kell tartani, amíg az alapítvány vagyona a fenti mértéket el nem éri.

Ez nem ugyanaz, mint az egyetemeknél

Forrásaink ugyanakkor fontosnak tartották azt is kiemelni, hogy a vagyonkezelő alapítvány nem ugyanaz, mint a sokkal részletesebben szabályozott és a hírekben is gyakrabban előforduló közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány. Utóbbiakat a 2021. évi IX. törvény külön szabályozza.

Abba a kategóriába csak a törvény által ilyennek elismert alapítványok tartozhatnak, ezek az egyetemek működtetéséről kialakult vitákból ismerhetjük. Emlékezhetünk például a Mathias Corvinus Collegium Alapítványra, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítványra, vagy a különösen sok vihart kavaró Színház- és Filmművészetért Alapítványra. Furábban hangzik az Universitas Miskolcinensis Alapítvány, vagy az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (utóbbi kimondhatatlan elnevezés Pécs középkori latin nevéből ered). A tételes felsorolásban azért van pár olyan „közfeladatot ellátó” is, amely nem oktatási, például a Mol – Új Európa vagy a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!