Fasimon Sándor, a Mol Nyrt. korábbi csúcsvezetője a MET-csoportba igazol

2023. március 1. – 16:34

Fasimon Sándor, a Mol Nyrt. korábbi csúcsvezetője a MET-csoportba igazol
Fasimon Sándor – Fotó: MET

Másolás

Vágólapra másolva

Fasimon Sándor fél éve még a horvát INA elnöke volt. A cégnél egy horvát vezető – a saját családtagjai segítségével – gigantikus összeget síbolt el. Fasimon Sándor ekkor ajánlotta fel a lemondását.

A svájci központú, de magyar eredetű és nagyrészt magyar tulajdonban álló MET Group bejelentette, hogy Fasimon Sándor, a Mol Magyarország korábbi ügyvezetője, illetve a horvát INA korábbi elnöke hozzájuk igazol, és az ő feladata lesz, hogy elindítsa a MET ázsiai üzleti tevékenységét.

Fasimon Sándor a neten elérhető önéletrajzai alapján a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében végzett, ezután a szocializmus ismert szénhidrogén-kereskedőjénél, vagyis a Mineralimpexnél kezdett, majd Líbiában dolgozott. A MET közleménye arról ír, hogy Fasimonnak 25 éves iparági vezetői tapasztalata van, ezt annyiban pontosíthatjuk, hogy a 25 éves kiterjedt iparági tapasztalat egybeesik a Molnál eltöltött éveivel, mert éppen 25 éve, 1998-ban csatlakozott a csoporthoz.

Itt szépen lépdelt felfelé a ranglétrán, többek között volt a Mol oroszországi leányvállalatának a vezetője, a kutatás-termelés (upstream) üzletág vezetője, később ő lett a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója, 2018 és 2022 között pedig a horvát INA elnöke volt. Ez magyarként nem egy álommeló, hiszen a Mol-csoport és a horvát állam egyaránt tulajdonos ebben a cégben, és bár a Mol irányít, a horvát állammal sok a konfliktus.

Tavaly szeptemberben aztán egy igazán kellemetlen ügy is kipattant a cégnél, amit a Telex részletes háttéranyagban mutatott be.

Nem idézzük fel a szövevényes eset részleteit, de egy köztiszteletben álló család, a Šibenikhez tartozó apró Dubravában hirtelen milliárdos lett. Kiderült, hogy nem véletlenül, Dane Škugor, a templomba járó nyugdíjas bácsi fia ugyanis az INA vezetője volt, Damir Škugor, a földgázkereskedelmi ágazat igazgatójaként, a horvát MMA League korábban sofőrként dolgozó igazgatója és egy sztárügyvéd egy bűnszervezet keretében 55 milliárd forinttal próbálta megkárosítani a horvát INA-t. A pénz nagyobb része megvan, a Molnál nem tudtak a bonyolult körhintaüzlettel eltérített összegekről.

Csak aztán, amikor a nyugdíjas bácsi számlája már több tízmilliárdosra hízott, a bank leadott egy pénzmosással kapcsolatos jelzést a horvát hatóságoknak, a rendőrségen pedig egy lelkiismeretes nyomozó asztalára került az akta, így robbant ki az utóbbi idők egyik legsúlyosabb gázlopási ügye.

Fasimon Sándor az ügy kirobbanása után, szeptember 7-én lemondott. Érdekesség, hogy a lemondása után még hosszú interjút adott a horvát Jutarnji Listnek, amelyben arról beszél, hogy mit tesz a cég azért, hogy ilyen eset a jövőben ne fordulhasson elő.

A MET közleményében arról ír, hogy

összhangban a vállalatcsoport növekedési stratégiájával, Fasimon Sándor feladata a MET ázsiai jelenlétének megalapozása lesz, ideértve az ázsiai–csendes-óceáni és a közel-keleti térséget, valamint a volt Szovjetunió tagállamait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!