A magyar dolgozók fele számít fizetésemelésre idén

2023. február 23. – 11:47

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar munkavállalók 55 százaléka számít idén arra, hogy a megnövekedett kiadásait valamilyen formában kompenzálni fogja a munkáltatója, derül ki a Profession.hu országos kutatásából. Az online felmérés ezernél is több, 18–65 éves, Magyarországon élő dolgozó megkérdezésével készült.

Forrás: Profession.hu
Forrás: Profession.hu

A válaszadók 49 százaléka fizetésemelést, 7 százaléka valamilyen rendszeres, 9 százaléka pedig egyösszegű juttatást vár. Az átlagosnál kisebb arányban bíznak extra elismerésben azok, akik alacsony végzettségűek, nem teljes állásban vagy az államigazgatásban dolgoznak.

Tavaly a munkavállalók 63 százaléka kapott fizetésemelést vagy valamilyen extra juttatást. Idén közel felük szeretné, ha a fizetése legalább az ötödével növekedne, de reálisan csak 6 százalékuk számol ezzel.

Hétfőn mi is beszámoltunk arról a felmérésről, ami szerint a közepes vagy annál nagyobb magyar cégek nagy többsége, 97 százaléka tervezi idén a munkabérek emelését. A fizetésemelések mértéke és a munkavállalók elvárásai azonban nem egyeznek: a munkaadók többsége 6–15 százalékos emelést tervez, a munkavállalók csaknem háromnegyede viszont a 16–20 százalékos vagy ennél is magasabb arányú fizetésemelést tartja reálisnak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint januárban 25,7 százalékos volt az éves infláció Magyarországon, az élelmiszerek ára átlagosan 44 százalékkal emelkedett tizenkét hónap alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!