Varga Mihály: A vártnál jobban csökkent az államadósság

2023. február 20. – 10:49

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított arányát „a vártnál jobban, 76,8 százalékról 72,9 százalékra javítottuk tavaly” – idézte az MTI Varga Mihály pénzügyminisztert.

Azt írta: „Magyarország annak ellenére is képes uniós átlag feletti gazdasági növekedésre és az államadósság csökkentésére, hogy továbbra sem kapta meg a neki járó helyreállítási forrásokat”.

Szombati évértékelőjében Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Brüsszelből segítség helyett csak újabb szankciók jönnek. Szerinte rossz szándékkal nem adták oda az országnak járó forrásokat. Azt is megígérte, hogy az év végére egy számjegyűre faragjuk az inflációt.

Visszatérve Varga Mihály Facebook-posztjához: „a veszélyes időkben is folytatjuk az egyensúlyi mutatók javítását, tovább csökkenő államadóssággal és alacsonyabb hiánnyal számolunk”. A pénzügyminiszter szerinte a magyar gazdaság elkerüli a recessziót, idén is az uniós átlag felett növekedhet.

A pénzügyi számlák előzetes adatai alapján közölte az MNB, hogy az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 70,6 százaléka, 47 296 milliárd forint volt a múlt év végén, az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor adóssága 48 840 milliárd forintot, a GDP 72,9 százalékát tette ki.

A koronavírus-járvány alatt mind az államadósság, mind a költségvetési hiány jelentősen nőtt, bár ezekből egyik sem meglepő és kirívó jelenség. Az egész Európai Unióban jellemző volt, hogy adóssággal finanszírozták a koronavírus-válságból való kilábalást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!