Elindult a kitermelés a békési gázmezőn, ami a minisztérium szerint ígéretes

2023. február 13. – 14:29

Elindult a kitermelés a békési gázmezőn, ami a minisztérium szerint ígéretes
Földgázkút a Békés vármegyei Nyékpusztán 2023. február 12-én – Fotó: Lehoczky Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn üzembe áll az első kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen, Nyékpuszta mezőn a napokban megkezdődik a második kút fúrása is – tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn az MTI-t.

A Békés vármegyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező. Kutatását, fejlesztésé és a kitermelést az MVM Csoporttal közösen, vegyesvállalati struktúrában végzik. Az első kút fúrása tavaly tavasszal befejeződött. Az úgynevezett Corvinus-projektet 2022 nyarán kiemelt beruházássá nyilvánították.

Bár a gázfogyasztás tavaly az energiaválság hatására 17 százalékkal csökkent, Magyarország kitettsége e téren még mindig magas. Az Energiaügyi Minisztérium a hazai gázkitermelést évi 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre tervezi növelni – írták a közleményben.

A földgáz szerepét a távfűtésben egyre több helyen veheti át a geotermikus energia, ám az időjárásfüggő megújulók fokozott hasznosításában kiegyenlítő kapacitásként tartósan szükség lesz rá – hívta fel a figyelmet az EM.

Mint írtuk korábban, a beruházásnál azonban sok a kétely és az aggasztó körülmény. A hazai nem hagyományos gázkészlet kitermelésébe már egyszer beletört nagy cégek bicskája, a módszer drága és olyan környezetterheléssel jár, hogy több uniós országban betiltották. A projekt kiemelt beruházássá nyilvánításával a kormány gondoskodott róla, hogy ennek ellenére villámtempóban meglegyen az összes engedély.

A hazai szükségletek megsegítésére a MOL is elkezdett mozgolódni, és megnyitotta a vecsési mini-Dallast, azaz a legújabb hazai olajkutat, írtuk nemrég helyszíni riportunkban, amiből kiderült, hogy az új kút a teljes szükséglet legfeljebb egy százalékát tudja szolgáltatni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!