Egy jogosítvány megszerzése már félmillió forintba kerül

2023. február 9. – 22:16

Másolás

Vágólapra másolva

Aki B kategóriás jogosítványt akar szerezni, az jó, ha legalább félmillió forinttal számol, mert az autósiskolák is beépítették az áraikba a drágulást és adószabályok változását, derült ki az RTL Híradóból.

Jovánovics János, a Magyar Autóközlekedési Tanintézetek Országos Szövetségének elnöke azt mondta, hogy a jelentős áremelkedést az üzemanyag és a javíttatás drágulása indokolja, és az oktatóknak a kata kivezetésével több adót is kell fizetniük. Ezeket a megugrott költségeket pedig áthárítják.

A kereslet az áremelkedésnek is köszönhetően visszaesett, Jovánovics szerint nagyjából fele annyian tanulnak vezetni, mint tavaly.

A KSH adatai szerint tavaly év végén már átlagosan 305 ezer forintba került egy jogosítvány, már ez is jelentős emelkedés volt két év alatt, de a Tanintézetek Szövetsége szerint még magasabb összeggel kell kalkulálni.

„Inkább olyan félmillió forintban gondolkodjon, illetve afölötti összegben. Ha ne adj' Isten megbukna a vizsgán, vagy újabb vezetési vizsgákat kellene vennie, az még megdobhatja a költségeket. Ugye már maga a KRESZ-tanfolyam is 80 ezer forintba kerül – mondta Szánthó Péter, a Pénzcentrum.hu elemzője.

A KRESZ-tanfolyam díjának egy részét többeknek visszatéríti az állam, a 20 évnél fiatalabbak 5, a GYES-en lévőknek pedig 3 éve. A támogatás mértéke viszont azóta nem változott, legfeljebb 25 ezer forint. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta, idén ez az összeg nem fog emelkedni, de jövőre magasabb lehet a támogatási összeg.

Korábban a Telexen is írtunk arról, hogy várhatóan félmillió forint fölé emelkedik a jogosítvány ára, részben a már említett kata megszűnése, a benzinárstop eltörlése és a szervizdíjak emelkedése miatt, de egy oktató azt is említette, hogy egyre többször kell pótórákat venniük a fiataloknak, mert kevésbé jól tájékozódnak a forgalomban, mint a korábbi generációk képviselői.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!