Újra hozzányúlt a kormány a felszámolási szabályokhoz

2023. január 30. – 23:15

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét, bő egy hónapon belül másodszor módosította a kormány a felszámolási és csődeljárás szabályait, továbbá másik négy jogszabályt a hétfő este megjelent Magyar Közlönyben. Az elképesztően hosszú című 21/2023. (I. 30.) kormányrendelet azt a december 13-i, tehát mindössze másfél hónapos 521/2022. számú kormányrendeletet módosítja, amelyet akkor úgy emlegettek a gazdasági lapok – például a Portfolio –, hogy vélhetően a Dunaferr-ről szól, még ha nincs is benne nevesítve a válsággal küszködő dunaújvárosi cég.

Az új, már január 31-től hatályos rendelet egyik fontos pontjának tűnik a 3. paragrafus 1. bekezdése, miszerint a felszámolás alatt álló gazdasági vállalkozás gazdasági tevékenysége akkor is folytatható, ha „az adós gazdasági tevékenysége veszteséges”, de ennek a veszteséges tevékenységnek a folytatása „az adós vagyona értékének megőrzése szempontjából feltételezhetően nagyobb előnnyel jár, mint a gazdasági tevékenységének befejezése”.

A paragrafus egy másik bekezdése szerint 120 napig lehet folytatni így a termelést a veszteség ellenére is, de „az ideiglenes vagyonfelügyelő, illetve a felszámoló a felszámolás kezdő időpontját követő 90. napig kezdeményezheti az adós gazdasági tevékenysége továbbfolytatásának bírósági jóváhagyását”. Ha a bíróság ezt jóváhagyja, akkor ezután a „az adós gazdasági tevékenysége továbbfolytatásának jóváhagyását alkalmanként 90 nappal meghosszabbíthatja”. Ezzel párhuzamosan a rendelet mentesíti a felszámolót vagy vagyonfelügyelőt attól, hogy a továbbműködéshez beszerezze a hitelezői választmány jóváhagyását.

A rendelet azt is rögzíti, hogy a felszámolás alatt álló vállalkozás igénybe vehet a gazdasági tevékenység folytatásához szükséges finanszírozást, valamint azt is, hogy ennek a finanszírozásnak mik a szabályai.

Szintén előírja a jogszabály, hogy „a felszámolás kezdő időpontjától számított 60 napon belül az ideiglenes vagyonfelügyelő, illetve a felszámoló megvizsgálja a befolyás alatt álló gazdálkodó szervezet fizetőképességét”.

A Dunaferr felszámolása december 15-én kezdődött el, két nappal azután, hogy megjelent a már említett 521/2022. számú kormányrendelet. Azóta a cég jövője körül sok a bizonytalanság, Orbán Viktor miniszterelnök december 21-én azt mondta: „ennyire kaotikus ügyet, mint a Dunaferré, még nem látott”, és hogy pontosan azt sem lehet tudni, ki a tulajdonos, csak azt, hogy a cégnek 500 milliárd forint adóssága van.

Azóta megjelent hírek szerint a dunaújvárosi acélipari vállalatért bejelentkezett a mariupoli acélgyár tulajdonosa, míg a Portfolio az elmúlt napokban arról írt többször, hogy a brit–indiai acélipari óriás, a Liberty Steel szállna be a cégbe. Egy január 18-i hír szerint a Liberty Steel három hónapos, feltehetőleg bérgyártásra vonatkozó megbízási szerződést kötött a cég felszámolásával megbízott vagyonfelügyelővel. Úgy tűnik, hogy a mostani kormányrendelet ennek a bérgyártásnak teremti meg a jogi feltételeit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!