Még több pénzt von ki a gazdaságból az MNB, 390 alatt az euró ára

2023. január 24. – 16:26

Másolás

Vágólapra másolva

Nem változtatta meg a jegybanki alapkamat 13 százalékos szintjét keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, és a 18 százalékos irányadó kamat sem változik a következő néhány hónapban – derült ki az MNB kedd délutáni online háttérbeszélgetéséből. Az eseményen Virág Barnabás MNB-alelnök magyarázta el, hogy látja a jegybank a helyzetet, és milyen lépéseket tervez a következő időszakban.

Radikális változásokról nem döntött az MNB, de egy fontos szabályt mégis módosítottak: április elsejétől a jelenlegi 5 százalék helyett 10 százalék lesz a kereskedelmi bankok kötelező tartalékrátája. Ez likviditásszűkítést jelent, azaz kiszívja a pénzt a gazdaságból, ami a gazdasági növekedésnek rosszat tehet, de cserébe lassíthatja az inflációt.

Virág Barnabás előadásából ezen kívül kiderült néhány érdekes gondolat, így:

  • az átárazások miatt januárban még mindenképpen növekedni fog az infláció, azaz a januári adat 24,5 százalék felett lesz, februártól viszont már van esély csökkenésre;
  • idén várhatóan nagyon kicsi lesz a gazdaság növekedése, azt is az export okozza majd, kiemelten pedig az akkumulátorgyártás felpörgetése segítheti a magyar gazdaságot;
  • a folyó fizetési mérleg még tavaly év végén is nagyon csúnyán nézett ki, de ennek a legfontosabb oka a nagyon drága gáz, ami azóta jóval olcsóbb lett.

Virág Barnabás az ár-bér spirálról is részletesen beszélt. Szerinte a bérek ma Magyarországon kétféleképpen növekednek: egyrészt az infláció miatt sokan fizetésemelést kérnek a munkaadójuktól, ami valóban további drágulást jelent. Másrészt viszont a rosszul fizetett munkakörökben lévők sokszor más, nagyobb hatékonyságú szektorokba mennek át magasabb fizetésért dolgozni, ami nem vezet önmagában dráguláshoz. Virág szerint meg kell vizsgálni, hogy melyik milyen gyakran fordul elő, de szerinte nem biztos, hogy ma megéri ár-bér-spirálról beszélni, mert ezt csak utólag lehet majd megítélni.

Szintén felhozta az ár-profit-spirál problémáját, amelynek lényege, hogy a cégek a drágulásnál nagyobb ütemben emelnek árat, ezzel növelve a profitjukat az inflációra hivatkozva. Szerinte nagyon jó, hogy a GVH vizsgálódik az ilyen ügyekben, de ezt is csak utólag lehet majd már megítélni.

Virág Barnabás sajtótájékoztatója közben az euró ára 396 forint fölül 391 forint alá mozdult el. Este fél hatra 390 alá is benézett. Az MNB monetáris politikai döntéseiről legutóbb ebben a cikkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!