A Videoton mégsem veszi át a Tungsram zalaegerszegi üzemét

2023. január 24. – 14:48

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyi hírekkel ellentétben úgy tűnik, hogy a Videoton mégsem veszi át a felszámolás alatt álló Tungsram zalaegerszegi üzemét és több volt alkalmazottját – írja a Népszava. A lapnak erről a Videoton társ-vezérigazgatója, Lakatos Péter beszélt.

2022 tavaszán, nem sokkal a választások után derült ki, hogy súlyos gazdaság problémák vannak az állam által stratégiai partnernek tekintett Tungsramnál. A vállalat előbb ezres nagyságrendű leépítést jelentette be az ország több településén jelen lévő üzemeiben, majd május elején csődvédelmet kért és kapott.

A csődeljárás végül sikertelen volt, és novemberben derült ki, hogy a céget felszámolják. December 19-én 30-40 dolgozó kivételével a Tungsram minden megmaradt alkalmazottjának felmondott.

Lakatos a Népszavának azt mondta, hogy a Videoton a csődeljárás kihirdetésének napján megkereste a Tungsramot „a munkaerő elhelyezhetőségével, valamint a cégünk profiljába eső termékek gyártása folytonosságának, például a finanszírozással vagy az üzemeltetéssel kapcsolatban”. Az érdemi megbeszélések azonban csak ősszel indultak el.

Az eredeti tervek szerint a zalaegerszegi üzemet egy vevőpartnerrel közösen vennék át, ám erről a partnerről semmit nem árult el. Novemberben megkezdték a tárgyalást a Tungsram válságmanagementjével, sőt, a partner kérésére bizalmi alapon a Videoton már anyagkészletet is vásárolt. Emellett Tungsram-szakemberekkel és a fő vevőkkel is egyeztettek.

A Tungsram 2022 novemberében azonban telephelyenként alapított egy üzemeltető kft.-t. A Népszava azt írja, hogy mikor a csődeljárás – Lakatos szerint érthetetlenül későn – január 14-én jogerőre emelkedett, a Tungsram képviselője közölte a Videotonnal, hogy mégsem akarnak együttműködni. Ehelyett az időközben alapított kft.-k vegyesvállalatokat hoznak létre iparági szereplőkkel.

Nem ez volt a Tungsram első, a Videotont meglepő lépése. Lakatos szerint első lépésként 50-80 embert vettek volna át a volt tungsramosok közül, de a csődeljárás alatt álló vállalat vezetése a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a Videoton mindenkit átvesz.

„Cégünk számára kellemetlen, hogy miután a Tungsram jóváhagyásával és bevonásával a vevőkkel egyeztettünk, a bajba jutott cég másokkal folytatott tárgyalásokat. A Tungsram elmúlt néhány évének története, az évi 10 milliárd közeli veszteség és a soktízmilliárdos adóssághegyek mellett egy újabb szükségtelen kanyarnak látjuk a Tungsram eljárását”

– mondta a Népszavának Lakatos Péter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!