A 4,7 milliárdos, szankciós plakátok mellett imacsoportra és macialapítványra is költött Rogán minisztériuma

2023. január 16. – 16:47

A 4,7 milliárdos, szankciós plakátok mellett imacsoportra és macialapítványra is költött Rogán minisztériuma
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Felkerültek a kormány honlapjára a Miniszterelnöki Kabinetiroda 2022 őszi szerződései, amelyek közt visszaköszön néhány régi ismerős, és kiderül néhány vicces újdonság is. Az újdonságok közül a legfontosabb egyértelműen a kormány kedvenc plakátos cégének számító New Land Mediával kötött két szerződés, amelyek összege nettó 4,67 milliárd forint.

Az összesítés szerint a Balásy Gyula tulajdonában lévő New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. kapott:

  1. Októberben nettó 3,417 milliárd forintot az „Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai színtéren történő kormányzati kommunikációval kapcsolatos, valamint az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok” ellátására.
  2. És decemberben nettó 1,26 milliárd forintot szó szerint ugyanerre a célra.

A megfogalmazás egyáltalán nem hagy kétséget afelől, hogy a nettó 4,67 milliárd a kormány szankciókról szóló bombás plakátjaira ment. Ez amúgy kismiska ahhoz képest, amennyit a választások előtt költöttek propagandára. Akkor néhány hónap alatt 19,6 milliárd forintot hirdetett el a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Régi vendégek

A most feltöltött szerződéslistán van egy sor olyan tétel, ami évek óta húzódó ügyekre vonatkozik. Ezek többnyire perek, amelyek hosszú ideje tartanak, és amelyek összegei így évről évre nőnek. Ennek megfelelően:

  • bruttó 420 millió forint fölé emelkedett a kormány aktuális szerződéseinek összege a Rátky és Társa Ügyvédi Irodával, amely jogi tanácsokkal látja el az államot, és jogi képviseletet is nyújt annak. Az iroda több szálon is köthető Seszták Miklóshoz, a névadó tulajdonos a volt miniszter egyetemi barátja.
  • 879 millió forintra kúszott a 2013 óta tartó, Nagy és Trócsányi ügyvédi irodával kötött megbízási szerződés összege, amelyben az iroda a kaszinómutyi kárvallottjaival szemben képviseli az államot. A cég (rész)tulajdonosát nem kell bemutatni, Trócsányi László volt igazságügyi miniszter most az Európai Parlamentben dolgozik.
  • 570 millió forintra hízott az a szerződés, amelyet a DLA Piper Posztl, Nemescsói, Györfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda kapott az államtól – a cég korábban a francia cafetériaszolgáltatóval, a Sodexóval szemben képviselte Magyarországot, de azt a pert elveszítették, és a magyar államnak 25 milliárd forint kártérítést kell fizetnie, de még zajlanak jogi lépések az ítélet hatályon kívül helyezésére.

1,6 milliós zsűrizés

A szerződések egyik legérdekesebb része a Magyarország 365 fotópályázathoz kapcsolódó zsűrizést érinti. A pályázat elnökének, Kaiser Ottónak a megfeszített munkájáért bruttó 2 millió forintot adtak, a többi zsűritagnak pedig bruttó 1,6 milliót. Ők Haris László, Potyó Imre, Mátray Mihályné és Rizsavi Tamás. A Magyarország 365 honlapja szerint a pályázatra 38 ezer fotó érkezett, ezt kellett átnéznie a zsűrinek.

Nagylelkű adományok

A Miniszterelnöki Kabinetiroda egy sor civil- és jótékonysági szervezetet is támogatott ősszel különböző nagyságú összegekkel. Így például:

  • Két részletben összesen 133 millió forintot kapott a Civilút Alapítvány: 82 milliót a „működési feltételeinek kialakításához szükséges fejlesztések támogatására”, 51 milliót a „Nyugállományba vonult hivatásos és sorállományú katonák szerepét elismerő program megvalósítására” – a Civilút legutóbbi tevékenysége az volt, hogy kiadták a Szeretettől Édes Főzősuli – Kisokos receptekkel fűszerezve című kiadványt;
  • 15 millió forintot adtak a Magyar Parlamenti Imacsoport Alapítvány működésére – ezt 9 évvel ezelőtt a KDNP-s Vejkey Imre alapította, és a koronavírus-járvány idején két képviselőtársukért 24 órás imaláncot szerveztek, de legutóbb karácsony előtt ételt is osztottak rászorulóknak;
  • 10 millió forintot kap a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány – ezt az a Kárász Róbert vezeti, aki éppen decemberben igazolt az ATV-től a köztévéhez;
  • 5 millió forintot kapott a Magyar Testnevelési Egyetem Támogató Köre Alapítvány.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda költéseiről legutóbb ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!