Házi őrizetbe kerültek a Debrecenben gyárat építő kínai Semcorp alapítói

2023. január 12. – 07:25

Házi őrizetbe kerültek a Debrecenben gyárat építő kínai Semcorp alapítói
Szijjártó Péter külügyminiszter a kínai cég vezetőivel a debreceni gyár alapkőletételén 2021 szeptemberében – fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A debreceni akkumulátorfólia-gyárat építő kínai vállalat két tulajdonosa házi őrizetbe került Kínában, de a budapesti külügyi és külgazdasági tárca szerint ez nem okoz semmilyen fennakadást a magyarországi beruházásban – írja a 24.hu. Az ottani hatóságok gyanúja szerint a Semcorp Advanced Materials Group alapító-tulajdonosai, Paul Hsziao-ming Li és Tony Hsziao-hua Li (akik testvérek) titokban külföldre akarták vinni saját cégük tőkéjét, ezért indítottak nyomozást a kínai hatóságok.

A gyanú szerint a testvérpár 1,4 milliárd dollárt, azaz mostani árfolyamon mintegy 518 milliárd forintot csatornázott ki a Semcorp-csoportból. Az üzletemberek és családjaik vagyonát több mint tízmilliárd dollárra (3700 milliárd forintra becsülik), amivel Jünnan tartományban ők a leggazdagabbak, de az országos százas toplistára nem férnek fel. Az ügyükről beszámoló amerikai Epoch Times megjegyzi: a múlt év végéhez közeledve Lee-éken kívül számos nagyvállalkozó próbálta mobilizálhatóvá tenni vagyonát, hogy politikai vagy gazdasági okok miatt elhagyhassa az országot.

Az ügy miatt jelentős tőzsdei árfolyamveszteséget elszenvedett Semcorp – részben a konkurencia felvásárlása után – egy évtized alatt lett világelső a lítiumion-akkumulátorokban használt elválasztó fóliák gyártásában. Beszállítói a Samsungnak, az LG-nek, a Panasonicnak, valamint a Debrecenben szintén gyárat építő CATL akkumulátorüzemeinek is (ez utóbbi ellen a napokban zajos tiltakozás volt a városban).

A debreceni beruházásukat a magyar kormány 13 milliárd forinttal támogatta – erről itt írtunk –, és az építkezést „a magyar–kínai gazdasági együttműködés sikertörténetének újabb fejezeteként” aposztrofáló Szijjártó Péter vezette külügyi tárca szerint a munkálatok a kínai hatóságok vizsgálatától függetlenül rendben haladnak. A lapnak azokra a kérdéseire, hogy változatlanul bíznak-e a Semcorpban, illetve hogy átgondolja-e a kormány, mekkora állami támogatást nyújt neki, azt válaszolták, hogy „a projekt kapcsán a vállalat semmilyen fennakadást sem jelzett”, így az idei első félévben már megkezdődhet a próbaüzem a gyárban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!