13 milliárd forinttal támogatja az állam egy fóliagyár építését Debrecenben

2021. szeptember 13. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei év egyik legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, aminek keretében a kínai SEMCORP vállalat lítium-ion akkumulátorokhoz kapcsolódó szeparátor fólia gyártóüzemet létesít 2022 végéig – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a gyár alapkőletételén.

A több mint 65 milliárd forintos projekthez az állam 13 milliárd forintos támogatást biztosít, ezáltal 440 új munkahely jön létre a városban.

Szijjártó két beruházásnál is megjelent hétfőn Debrecenben, a SEMCORP előtt ellátogatott a Hoffmann Neopac vállalat telephelyére, ahol „fogkrém tubusgyártó kapacitásbővülés” várható. Ennek révén 25 új munkahely jön létre.

Szijjártó Péter közölte, hogy a SEMCORP első külföldi gyártóegységének számító, 97 ezer négyzetméteres üzem létrehozása a „magyar-kínai gazdasági együttműködés sikertörténetnek újabb fejezetét” jelenti.

A munkálatok nyáron már megkezdődtek, a létesítmény a tervek szerint 2023 első negyedévében kezdi meg működését, s ennek köszönhetően a területén piacvezető cég kapacitása 12 százalékkal növekszik. Magyarországon 400 millió négyzetméter szeparátor fóliót fognak gyártani évente.

Végezetül a miniszter kiemelte, hogy a Keleti Nyitás megindítása igazi gazdasági sikertörténetnek számít, és ezt mára a bírálóknak is el kell ismerniük. Az elmúlt tizenegy évben 28 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom Magyarország és a tőle keletre fekvő államok között. Az országban 2019-ben Dél-Korea, 2020-ban Kína volt a legnagyobb beruházó. Magyarország kereskedelmi forgalma Kínával az idei első félévben 24 százalékkal emelkedett, a magyar kivitel volumene pedig 51 százalékkal.

A keleti nyitással kapcsolatban a Telexen az adatokat elemezve arra jutottunk, hogy a keleti gazdaságok részesedése a magyar kereskedelemből és a befektetési állományból fikarcnyit sem nőtt, a hazai beruházások és a magyar kereskedelem döntő része ma is ugyanúgy Európából származik és Európába tart, mint tíz évvel ezelőtt. A külügyminiszter arról is gyakran beszél, hogy Magyarországon dimenzióváltás zajlik a gazdaságban, amelynek keretében fokozatosan magasabb hozzáadott értékű termékek előállítására állunk át, ugyanakkor a hétfői bejelentések is fólia- illetve fogkrémtubusgyárakról szólnak, előbbit ráadásul 13 milliárd forint közpénzből támogatja a kormány. Az ilyen beruházások vaskos állami támogatását általában a létrejövő új munkahelyekkel szokták indokolni, noha az országban – amikor épp nem üt be a Covid-válság – évek óta munkaerőhiány van.