Pénzükhöz juthatnak a kisbenzinkutak

2022. december 23. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint megindult a kisbenzinkutak támogatásának kifizetése. Erről az MTI számolt be a tárca közleménye alapján.

Azt írták, hogy a támogatási programot idén márciusban hirdették meg három ütemben. Az érintett vállalkozások március és szeptember között kaphattak forgalomarányos, vissza nem térítendő támogatást, literenként húsz forintot.

A program utolsó, júliust, augusztust és szeptembert érintő ütemében 467 vállalkozásnak 6,24 milliárd forintot adtak. Ezeknek a támogatásoknak a kifizetése a napokban megkezdődött, tájékoztatott a miniszter.

A teljes, hét hónapot felölelő időszakban összesen 554 vállalkozás kaphatott több mint 17 milliárd forintnyi támogatást.

Megkeresésünkre Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke megerősítette a hírt, a szeptember végéig járó pénzt kifizették nekik karácsonyig, bár az eredeti megállapodás arról szólt, hogy korábban érkezik az előleg. Októberre és novemberre legalább azoknak a cégek támogatását kérik, amelyeknek a Mol nem szállított üzemanyagot. Egri Gábor hozzátette, hogy a literenkénti támogatásból körülbelül nyolc forintot elvitt a szállítási költség.

Korábbi tájékoztatásuk szerint november elején még mindig jelentős volt azok száma, akik még nem kaptak semmilyen pénzt, emellett olyanok is voltak, akik a támogató okiratot ugyan megkapták, de a pénzt nem. A szövetség úgy számolt, hogy az ágazat veszteségei elérhették a százmilliárd forintot is.

A kormány december 6-án, egy rendkívüli kormányinfón jelentette be a benzinárstop megszüntetését, azóta 480 forint helyett jellemzően 700 forint fölötti áron tankolhatunk dízelt, a benzin literjéért pedig több mint 600 forintot kell fizetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!