Készlethiány lehet a kisbenzinkutakon, mert sokan nem kapták meg a kormányzati támogatást

2022. november 8. – 19:34

Másolás

Vágólapra másolva

Még mindig megoldatlan a kisbenzinkutak helyzete, mivel sokan még nem kapták meg a jogszabályban meghatározott kormányzati támogatást, emiatt arra kell számítani, hogy a kutakon készlethiány lép fel a hatósági áras termékekből – írja a Telexhez is eljuttatott közleményében a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ).

A közleményben azt írják, hogy a készlethiányt csak úgy tudják egyensúlyba hozni a szabályozás által rájuk erőltetett nyitvatartással, ha napi szintű mennyiségi korlátozást vezetnek be. Hozzáteszik, hogy az FBSZ tagsága üdvözölte a kormány által ígért támogatásokat, november elején azonban még mindig jelentős azok száma, akik még nem kaptak semmilyen pénzt, emellett olyanok is vannak, akik a támogató okiratot ugyan megkapták, de a pénzt még nem.

A szövetség szerint a kisbenzinkutaknak már rég nincsenek tartalékaik, veszteségük pedig már elérhette a 100 milliárd forintot is.

Szóvá tették azt is, hogy a 2022-es év negyedik negyedévére sincs döntés a támogatás mértékéről, a kifizetés módjáról, határidejéről, felelőséről, a szükséges pénzügyi keret rendelkezésre állásáról. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a kormány eddig öt alkalommal foglalta rendeletbe az üzemanyagokra vonatkozó ársapka végének időpontját, majd négy alkalommal ezt megváltoztatta. „Szeretnénk, ha a meghirdetett ötödik dátum már valós lenne” – írták.

Hozzáteszik, hogy támogatás hiányában csak úgy tudják fedezni a hatósági nagykereskedelmi és kiskereskedelmi áron (480 forint /liter) keletkező rezsiköltségeket – beleértve az extraprofit adót is –, ha napról napra kevesebb árut vásárolnak, és az így felszabaduló forgóeszközöket felélik. Fontosnak tartják kiemelni: az ellátás biztonsága nem rajtuk múlik, és vásárlóik megértését is kérik, mivel nyitva lenniük kötelező, de könnyen előfordulhat, hogy nem tudnak árut szolgáltatni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!