MNB-alelnök: 26-27 százalék a decemberi infláció

2022. december 20. – 18:30

Másolás

Vágólapra másolva

A decemberi infláció 26-27 százalék közötti tartományban alakulhat, és hasonló maradhat 2023 első negyedévében, mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke online háttérbeszélgetésen, írta az MTI.

Magyarországon decemberben még emelkedik az infláció, és Virág Barnabás szerint a jövő év első hónapjaiban az infláció elhúzódó tetőzése várható. A decemberi emelkedést két hatásnak tudja be, az üzemanyagokra vonatkozó ársapka eltörlése 2,5 százalékpontot jelent, ennek 80 százaléka, 2 százalékpont már érvényesül a decemberi inflációs adatban, a másik hatás pedig az átárazások magas mértéke.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a parlament plenáris ülésén – Fotó: Kovács Attila / MTI
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a parlament plenáris ülésén – Fotó: Kovács Attila / MTI

Magyarország az Európai Uniót tekintve már novemberben is csúcstartó volt, míg az EU-ban átlagosan 11,1 százalék, addig nálunk 23,1 volt az infláció. Az emberek ennél jóval nagyobbnak is érezhetik a pénzromlást, mert bizonyos termékek, főként az élelmiszerek ennek többszörösével drágultak, egy év alatt 50 százalékkal drágulhatott egy hétvégi nagybevásárlás is.

Virág arról is beszélt, hogy a globális infláció csökkenése már elindult, és Magyarországon jövő év végére lehet újra egyszámjegyű a fogyasztói árak növekedési üteme.

Az MBN közleményében azt írta, hogy a jövő év elejétől az infláció lassulását külső és belső tényezők is támogatják. Az energia- és a nyersanyagárak, valamint a szállítási költségek várható mérséklődése, az értékláncokban lévő feszültségek oldódása és a globális konjunktúra lassulása tovább fékezi a külső inflációt. A belső tényezők közül az adóintézkedések bázishatásának kifutása, illetve a belső kereslet csökkenésének árazásokat fegyelmező hatása egyaránt támogatja a hazai infláció mérséklődését. A hazai infláció 2023 első felében lassan, majd az év közepétől jelentősebben csökken, a mutató 2024-ben tér vissza a jegybanki toleranciasávba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!