Novemberben Magyarországon volt a legmagasabb az infláció mértéke az EU-ban

2022. december 16. – 14:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az októberi rekordmagas – 11,5 százalékos – inflációs rátához képest valamennyivel javult a helyzet novemberben, 11,1 százalékra csúszott vissza az infláció mértéke az Európai Unióban. Az eurózónában alacsonyabb, 10,1 százalékot mértek – derül ki az Eurostat novemberi jelentéséből.

A novemberi infláció Magyarországon volt a legmagasabb: 23,1 százalékos az előző év azonos időszakához képest.

Utánunk Lettországban (21,7%), Észtországban és Litvániában (egyaránt 21,4%) regisztrálták a legmagasabb inflációt. A legalacsonyabb éves rátát Spanyolországban (6,7%), Franciaországban (7,1%) és Máltán (7,2%) mérték.

Az EU tagországai közül ráadásul Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben – 1,7 százalékponttal – az infláció az előző hónaphoz képest. Csehországban 1,3, Romániában 1,2 százalékpontos növekedést mértek az októberi adatokhoz képest.

A harmonizált fogyasztói árindex (HICP) a nemzeti statisztikai hivatalok által megadott fogyasztási adatokból az Eurostat által számított árindex, harmonizált indexszám, ami biztosítja az EU-s tagországok inflációs mutatóinak összehasonlíthatóságát. A harmonizált fogyasztói árindex azokat a termékeket és szolgáltatásokat fedi le, amelyek a háztartások végső fogyasztási kiadásának részét képezik.

Novemberben az euróövezet éves inflációs rátájához a legnagyobb mértékben, 3,82 százalékponttal, az energiahordozók áremelkedése járult hozzá, amelyet az élelmiszerek, az alkohol és dohányáruk (2,84 százalékpont), a szolgáltatások (1,76 százalékpont) és a nem energetikai ipari termékek követtek (1,63 százalékpont).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!