Ismét rekordmagas volt az infláció az eurózónában, Magyarországon a harmadik legrosszabb az EU-ban

2022. november 19. – 07:52

Másolás

Vágólapra másolva

Októberben is rekordot döntött, 11,5 százalékos volt az infláció az Európai Unióban – derül ki az Eurostat jelentéséből. Az eurózónában valamivel alacsonyabb, 10,6 százalékot mértek. Az elemzők pesszimistábbak voltak, bár nem jelentősen: 10,7 százalékos növekedést vártak az eurózónában.

Már szeptemberben is rekordmagas, 9,9 százalékos volt, 2021 októberében pedig 4,4.

A harmonizált fogyasztói árindex (HICP) a nemzeti statisztikai hivatalok által megadott fogyasztási adatokból az Eurostat által számított árindex, harmonizált indexszám, ami biztosítja az EU-s tagországok inflációs mutatóinak összehasonlíthatóságát. A harmonizált fogyasztói árindex azokat a termékeket és szolgáltatásokat fedi le, amelyek a háztartások végső fogyasztási kiadásának részét képezik.

Míg az előző hónapban Magyarországon volt a negyedik legmagasabb az infláció mértéke, októberben (21,9) már a harmadik helyre kerültünk. Csak Észtországban (22,5) és Litvániában (22,1) rosszabb a helyzet. A legalacsonyabb értéket Franciaországban (7,1), Spanyolországban (7,3) és Máltán (7,4) mérték.

A szeptemberi értékhez képest 11 tagállamban csökkent az infláció mértéke, háromban stagnált, tizenháromban pedig emelkedett.

Októberben az euróövezet éves inflációs rátájához a legnagyobb mértékben, 4,4 százalékponttal az energiaárak emelkedése járult hozzá, míg az élelmiszerek, alkohol és dohánytermékek növekedése 2,74, a szolgáltatásoké 1,82, a nem energetikai ipari termékeké pedig 1,62 százalékponttal.

Az energiaárak októberben az éves bázison 41,5 százalékkal nőttek, míg szeptemberben ugyanez az érték 40,7 százalék volt. Az élelmiszerek, alkohol és dohánytermékek ára 13,1 százalékkal emelkedett (szeptemberben 11,8), és az energiát és az élelmiszereket, alkoholt és dohánytermékeket nem számítva az éves áremelkedés mértéke 5 százalék volt, szemben a szeptemberi 4,8-cal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!