Rekordra nőtt az eurózónában az infláció, az egész EU-ban a magyar a negyedik legrosszabb adat

2022. október 19. – 12:14

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptemberben a várnál kisebb lett, de így is új csúcsra emelkedett az euróövezeti infláció. Az Eurostat szerdán publikált adatai alapján 9,9 százalék volt a szeptemberi adat az augusztusi 9,1 százalék után. A piac a fogyasztói árak kereken 10 százalékos éves növekedését várta.

Egy évvel korábban, 2021 szeptemberében 3,4 százalék volt az euróövezeti infláció.

A harmonizált fogyasztói árindex (HICP) a nemzeti statisztikai hivatalok által megadott fogyasztási adatokból az Eurostat által számított árindex, harmonizált indexszám, ami biztosítja az EU-s tagországok inflációs mutatóinak az összehasonlíthatóságát. A harmonizált fogyasztói árindex azokat a termékeket és szolgáltatásokat fedi le, amelyek a háztartások végső fogyasztási kiadásának részét képezik.

Szeptemberben az euróövezet éves inflációs rátájához a legnagyobb mértékben, 4,19 százalékponttal az energiaárak emelkedése járult hozzá. Az élelmiszerek, alkohol és dohányáruk 2,47 százalékponttal, a szolgáltatások 1,80 százalékponttal, a nem energetikai ipari termékek pedig 1,47 százalékponttal járultak hozzá az éves inflációhoz.

Az energiaárak éves bázison 40,7 százalékkal nőttek szeptemberben az augusztusi 38,6 százalék után.

Az élelmiszerek és élvezeti cikkek ára 11,8 százalékkal, az augusztusi 10,6 százalék után. Energiaárak, élelmiszerek és élvezeti cikkek nélkül az éves áremelkedés mértéke 4,8 százalék lett volna, ugyanez augusztusban 4,3 százalék.

Az Európai Unióban 10,9 százalékos infláció alakult ki szeptemberben az augusztusi 10,1 százalék után. Tavaly szeptemberben 3,6 százalékos volt az éves áremelkedés.

A fogyasztói árak legkisebb mértékű éves áremelkedését – 6,2 százalékosat – Franciaországban regisztrálták szeptemberben, míg Finnországban 8,4 százalékosat.
A legmagasabb éves áremelkedés Észtországban következett be, 24,1 százalék. Utána Litvánia következik 22,5 százalékkal, Lettország 22,0 százalékkal, majd Magyarország 20,7 százalékkal.

Augusztushoz képest az éves infláció hat tagállamban csökkent, egy tagállamban változatlan maradt, húszban pedig emelkedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!