Az Európai Bizottságtól kér segítséget Szijjártó Péter, mert a horvátok jövőre drágábban szállítanák az olajat

2022. december 15. – 22:27

Másolás

Vágólapra másolva

2023-tól két és félszeresére tervezi emelni az Adria kőolajvezeték tranzitdíját Horvátország, ami a magyar kormány szerint visszaélés a horvátok monopolhelyzetével – mondta Szijjártó Péter a Spirit FM-nek. A külgazdasági és külügyminiszter azt is bejelentette: a magyar kormány az Európai Bizottság közbelépését sürgeti a horvát lépés miatt.

Szijjártó arról beszélt: nem termelünk ki jelentős mennyiségű földgázt, kőolajat, alapvetően 80-90 százalékban importra szorulunk, ezért számunkra a külvilággal való együttműködés az energiaszállítás szempontjából kritikus fontosságú. Ha a háború miatt a Barátság kőolajvezetéket kiiktatják, akkor a Horvátországból érkező Adria-kőolajvezeték marad az egyetlen importútvonalunk. A probléma az, hogy az Adria kőolajvezetéknek a kapacitása kisebb, mint a magyar, a szlovák és a cseh fogyasztás együttvéve, mondta.

Szijjártó szerint az Európai Bizottságnak rá kell szorítani arra a horvátokat, hogy bővítsék a kapacitást, azt pedig európai szinten el kell utasítani, hogy egy ilyen helyzetben a tranzitdíjakat jelentős mértékben megemeljék, „visszaélve a háborús helyzettel”. A miniszter erről tárgyalt csütörtökön Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!