Valós idejű számláló mutatja, mennyi pénzt fizet az EU Vlagyimir Putyinnak

2022. december 5. – 15:17

frissítve

Valós idejű számláló mutatja, mennyi pénzt fizet az EU Vlagyimir Putyinnak
Az orosz kőolajat szállító Barátság csővezeték cseh fogadóállomása – Fotó: Martin Divisek / MTI/EPA

Másolás

Vágólapra másolva

A Europe Beyond Coal (Európa a szén után) portál készített egy olyan számlálót, ami valós időben mutatja, hogy mekkora az EU-tagországok fosszilis importja Oroszország felől. A portál valós idejű számlálója jelzi azt a minimumösszeget, amiről biztosan lehet tudni, hogy azt az EU-tagállamok orosz olajra, földgázra és szénre költötték a háború óta kirobbant időszakban.

A cikk élesítésekor 122,9 milliárd eurónál, azaz több mint 50 000 milliárd forintnál tart a számláló – látható a 2030-ra a kontinens szénmentességéért kampányoló szervezet honlapján. Az Oroszországba áramló összeg növekedése talán egy kicsit most lelassult, hiszen embargó van

Aki pedig megnyitotta az oldalt, annak érdemes legörgetnie, mert egy másik érdekes statisztikát is láthat. Ez azt mutatja, hogy az egyes tagállamok mennyi pénzt költenek orosz olajra, gázra, szénre. Utóbbi szépséghibája, hogy az adatok 2021-esek, így sajnos sokkal, de sokkal kisebb összegeket mutatnak, mint az idén reális kiadások.

Más kérdés, hogy éppen december 5-től a nyersolajra érdemben kevesebbet fog költeni az EU. Ha pedig abból indulunk ki, hogy miközben az oroszok kórházakat, áramvezetékeket, lakóépületeket lőnek Ukrajnában, vajon meddig várható el az, hogy az ukránok megvédik a nagyrészt az ő területükön áthaladó még működő olajvezetékeket.

Ez addig lesz így, ameddig pénzt keresnek: ma még Oroszország jól jár az olajeladással, Ukrajna pedig jól jár a tranzitért kapható magas díjjal, míg a nyugati vevők nagyon jól jártak az orosz olaj árában megjelent diszkonttal. Igen ám, de az utolsó két nagyobb gazdaság, vagyis Németország és Lengyelország is leválik az orosz olajról. Ezek után a pár kisebb kelet-közép-európai vevő miatt már nem lesz akkora üzlet az orosz olaj Európába szállítása, és emiatt sérülékenyebb lesz a vezeték is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!