Portfolio: Tavaszig meghosszabbítják az élelmiszerek árstopját

2022. december 9. – 17:08

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány meg kívánja hosszabbítani az élelmiszerár-stopot – értesült a Portfolio több forrásból. A gazdasági lap meg nem nevezett forrásai szerint a jelenleg decemberig tartó árstopot nem szüntetnék meg az év végével, hanem legalább húsvétig fenntartanák, ezt már meg is tárgyalták a legutóbbi kormányülésen.

A lapnak azt is mondták a témára rálátó informátorok, hogy nagyobb büntetéseket és szigorúbb ellenőrzéseket is kilátásba helyez a kormány az egyre drasztikusabb élelmiszerhiány miatt az árstopos termékek körében.

Megkerestük a Miniszterelnökséget és Miniszterelnöki Kabinetirodát, ha cáfolják vagy megerősítik az értesülést, frissítjük a cikket.

Frissítés: a Telexnek nem, de a Portfoliónak reagált a kormányzat, igaz, a válaszból semmi érdemi nem derül ki. Az Agrárminisztérium sajtóosztálya ezt írta a lap megkeresésére:

A kialakult piaci helyzetet a továbbiakban is nyomon követjük, az érdekképviseletekkel való kapcsolatot fenntartjuk, valamint az árstopokra vonatkozó jövőbeli döntéseket is teljes körültekintéssel, a piaci helyzet alakulásának, és a magyar családok igényeinek figyelembevételével fogjuk meghozni."

Az élelmiszerárstop népszerű kormányzati körökben, de számos járulékos problémát hoz magával: az árstopos termékekből az emberek spájzolnak, illetve a boltoknak sem éri meg készleten tartani őket, emiatt állandóak a hiányjelenségek. Nemrég mi is feldolgoztuk, hogy kihívás lett kristálycukrot vásárolni az országban. A kisboltok a legnagyobb vesztesei az intézkedésnek, mint a Portfolio írja, az első félévben több mint 2000 kiskereskedelmi egység zárt be, ennek az energiaárak elszállása mellett minden bizonnyal köze lehet az árstopokhoz is.

A nagy láncoknak egyrészt nagyobbak a tartalékaik, másrészt sokkal jobban tudnak játszani az árazással, átterhelni más termékekre azt az összeget, amit az árstopon elbuknak. Ennek egyébként komoly inflációs hatása is lehet – írtuk élelmiszer-inflációval foglalkozó cikkünkben. Utóbbi azért baj, mert ha kivezetik az árstopot, hirtelen egyszerre megdrágulnak a korábban befagyasztott árú ételek is, miközben az valószínűtlen, hogy a boltok érdemben csökkentenék a többi árat, amit korábban emiatt növeltek meg. Matolcsy György jegybankelnök a héten a parlament gazdasági bizottsága előtt elhangzott kritikus beszédében bírálta az árstopokat, szerinte az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet hoznak. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint azonban ez nem igaz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!