Térképen, mennyibe kerül most tankolni a környező országokban

2022. december 7. – 18:00

Térképen, mennyibe kerül most tankolni a környező országokban
Üzemanyagárak december 7-én a Bartók Béla úti Orlen töltőállomáson – Fotó:Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Megszűnik a benzinárstop, vége a jó világnak annak a több millió magyar autóhasználónak, akik eddig saját tulajdonú autójukba 480 forintért tankolhattak. Bár a kedd éjszaka Hernádi Zsolt Mol-vezér által említett, mostantól érvényes 641 forintos benzin- és 699 forintos dízelárak jóval elmaradnak a nyári 800 körüli összegektől, ilyenkor minden magyar azonnal arra gondol: nem lehetne valahogy továbbra is olcsóbban megoldani a tankolást?

Akinek nem opció az üzemanyag-szállító teherautók meglékelése, annak a legjobb ötlet az marad, hogy valamelyik környező országban tankol. A több százezer ingázón kívül néhány nagyobb kannával ez olyanoknak is megérheti, akik messzebbről mennének át, feltéve, ha tényleg olcsóbb a gázolaj a határ túl oldalán.

De olcsóbb? Szpojler: nem.

Az üzemanyag ára több tényezőtől függ, így:

  • az ország beszerzési lehetőségeitől;
  • az adó mértékétől;
  • az esetleges árstopoktól vagy ideiglenes járulékcsökkentésektől;
  • illetve attól is, kire vonatkozik vagy nem vonatkozik az olajszankció. Magyarország és Szlovákia például sokkal olcsóbban tudja Oroszországtól beszerezni az Urál kőolajat, mint a nyugati országok mástól a Brentet.

Ezeknek a tényezőknek megfelelően elég jelentős különbségek is vannak a kontinensen belül, amit a következő táblázatban szedtünk össze.

Na de hiába van Luxemburgban vagy Oroszországban olcsó benzin, nem valószínű, hogy bárki odamenne tankolni. A környező országokban viszont sajnos nem találunk jelentős árkülönbségeket. A december 5-i adatok alapján:

  • Szlovákiában és Ausztriában gyakorlatilag ugyanazok az árak vannak, mint nálunk;
  • Horvátországban a benzin ugyanannyiba kerül, a dízel egy kicsit drágább;
  • Szerbiában és Romániában a dízel gyakorlatilag ugyanannyiba kerül, a benzin egy kicsit olcsóbb;
  • jelentősen olcsóbb mindkét üzemanyag Szlovéniában és Ukrajnában, itt 10-20 százalékos árkülönbségről lehet beszélni.

Na de érdemes kiszámolni azt is, mennyit lehet spórolni egy határon túli tankolással. Mivel feltételezzük, hogy a háborús Ukrajnába senki nem megy csak ezért, logikus a legjobb választásnak tűnő, szintén schengeni Szlovéniába menni gázolajért. Ha egy átlagos 40 literes tankkal számolunk, akkor ott:

  • egy tank dízelen 2600 forintot spórolunk;
  • egy tank benzinen közel 3300 forintot.

Más kérdés, hogy megéri-e. A szlovén határ túloldalán található első kút a pincei Mol. Ha valaki nem Lentiben vagy Letenyén lakik, hanem mondjuk a legközelebbi magyarországi megyei jogú városban, Nagykanizsán, akkor a pincei kör oda-vissza 110 kilométer. Ideális, 5 literes fogyasztással és a szlovén üzemanyagárakkal ez a benzin esetében körülbelül 3050 forintba kerül, a dízelnél 3500 forintba. Ehhez jön az autó amortizációja, nem beszélve az oda-vissza több mint egyórás menetidőről.

Összességében tehát kijelenthető, hogy ha csak valaki nem ingázik magától, akkor semmiképpen nem éri meg átjárni a szomszédos országokba tankolni.

A benzinárstopot tavaly novemberben vezette be a kormány, akkor 480 forinton maximálták a 95-ös benzin és a gázolaj árát. Az intézkedést a háború kitörése után úgy lehetett fenntartani, hogy a Mol jóval az európai piaci ár alatt szerezte be az Ural kőolajat Oroszországtól. A helyzet azonban mostanra tarthatatlan lett, december elejére az ország számos pontján egyszerre fogyott el az üzemanyag. A benzinárstopot így végül december 6-án este megszüntették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!