A Portfolio vázolta, milyen döntés várható az uniós forrásokról: pénzünk azért még nem lesz

2022. november 29. – 20:55

A Portfolio vázolta, milyen döntés várható az uniós forrásokról: pénzünk azért még nem lesz
Jön a vizsga, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, az uniós tárgyalások kulcsembere – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Portfolio alaposan kivesézte, hogy milyen bejelentések várhatók november 30-án a Magyarország számára elérhető uniós forrásokról. Ha jók a lap értesülései, a kormánynak hosszú és nagyon sok feltétel teljesítésével járó küzdelemre kell felkészülnie.

A Portfolio nagyon határozott várakozásokkal tekint a holnapi döntés elé. Ahogyan arról sokan és sokszor írtak, a lap cikke is arra számít, hogy lesz megállapodás az EU-pénzekről, viszont ezek elosztásához sok évig szigorú kontrollt kapunk a nyakunkba, és eléggé bizonytalan, hogy mikor érkeznek meg az első nagyobb összegek a magyar államkasszába a 2021–2027-es felzárkóztatási és helyreállítási forrásokból. Erre leghamarabb a jövő nyártól van esély, de ha igazak a nagyon részletes cikk megállapításai, legalább marad esély a források lehívására.

Ismertetjük a részleteket

Természetesen biztosan nem tudhatjuk, hogy valóban ez fog-e történni, de a következőkben ismertetjük a Portfolio szerzőjének, Weinhardt Attilának a várakozásait.

Eszerint az unió elfogadja az 5,8 milliárd eurós helyreállítási programunkat (RRF támogatási rész), amellyel párhuzamosan úgy dönt, hogy három magyar operatív program 65-65 százalékát felfüggeszti.

Ha így lesz, akkor 7,5 milliárd eurónk, mintegy 3000 milliárd forintunk ragad be legalább jövő nyárig,

A gyakorlatban nemcsak 7,5 milliárd eurónk, hanem a teljes 21,7 milliárd eurónyi felzárkóztatási keretünk, illetve a teljes helyreállítási programunk is hozzáférhetetlen marad mindaddig, amíg az ún. 27 szupermérföldkövet nem teljesítjük A 27 feltétel teljesítésén felül még az ún. horizontális feljogosító feltételeket is teljesíteni kell.

Hátrálnia kell a kormánynak, vagy nincs pénz

A lap szerint a magyar „gyermekvédelmi” törvénnyel is kezdenie kell valamit a kormánynak, különben nem szabadulnak fel a felzárkóztatási forrásaink, hiszen a Bizottság már kötelezettségszegési eljárást is kezdeményezett emiatt. Mindenesetre a lap szerint az Európai Bizottság a november 30-i ülésen elfogadja a régóta húzódó 5,8 milliárd eurós RRF (helyreállítási) programunkat, ezzel megnyílik a gyakorlati lehetősége is annak, hogy a tagállamokat tömörítő Tanács asztalára kerüljön az ügy, és ott minősített többséggel majd jogilag elfogadhassák azt az év vége előtt.

Ha ez nem történne meg szilveszterig, akkor 4,65 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatást, tehát a teljes keret 80 százalékát végleg elbukjuk.

A lap szerint a magyar kormány is arra számít, hogy a Tanács a december 12-i Ecofin-ülésen hagyja majd jóvá a helyreállítási programunkat. Vagyis a december 6-i ülésről ezt a témát elcsúsztatják hat nappal későbbre.

Nagyon valószínű, hogy ha már a Bizottság részletesen kitárgyalta a magyar kormánnyal a helyreállítási program támogatási lábát, de a keret lehívásához szükséges mintegy 280 fajta célt kell teljesíteni. Hogy miért kellett a magyar kormánynak a folyamatos konfliktusaival ennyire nehéz helyzetbe lavíroznia magát, miközben más mint kés a vajban hívta le a forrásokat, azt csak a kormány tudhatja.

Marad a kontroll

Így viszont folyamatosan nagyító alatt leszünk, összesen 27-féle szupermérföldkövet kell teljesítenünk, és aztán ezeket az intézkedéseket 2026 végéig folyamatosan fent is kell tartanunk. A 27-féle feltétel nagy részét a jogállamsági eljárásból emelték át a helyreállítási program feltételrendszerébe.

A magyar kormány a jogállamisági eljárás szankció nélküli lezárásáért 17-féle közbeszerzési és korrupcióellenes feltétel végrehajtását vállalta, a 17-féle vállaláshoz konkrétan 21 szupermérföldkő társul, emellett az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítése terén is vállalt 4 feltételt a kormány, további 2 szupermérföldkő társul még az uniós pénzosztási folyamat kontrollfolyamatainak megreformálásához – így jön ki tehát az összesen 27-féle szupermérföldkő.

Az RRF támogatási része mellé Magyarország 9,7 milliárd eurónyi kedvezményes hitelkeretet is kérhet az Európai Bizottságtól, de a Portfolio információi szerint ez hivatalos formában még mind a mai napig nem történt meg, jövő augusztusig erre még van idő.

Lehet megállapodás, de azért az még nem pénz

Ha tényleg ez az agenda valósul meg, akkor a Bizottság a következő hetekben hivatalosan is aláírhatja a magyar kormánnyal a 2021–2027-es időszak alapdokumentumát, a Partnerségi Megállapodást. Ha így lesz, megérkezhetnek az egyes programok előlegei.

Ám ahhoz, hogy érdemi forrásokhoz is jusson (utófinanszírozáshoz) az ország, rengeteg feladatot kell még teljesítenünk.

A Portfolio cikke azt is elemzi, hogy ezen menetrend tükrében mikor mennyi programot lehet már elindítani, megelőlegezni, természetesen azért bizakodhatunk abban, hogy ennél pozitívabb lesz a magyarokkal kapcsolatos döntés, illetve a lap azt is rögzíti, hogy mindenféle jogcímen (előző kifizetési időszak, agrártámogatások) fognak már érkezni pénzek.

Aki a cikket végigolvassa, arról is meggyőződhet, hogy mélyen igaz az a megállapítás, hogy a köznyelvben csak EU-megállapodásnak nevezett halmaz nagyon sokféle döntés, időzítés, kontrollfolyamat és százalék összessége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!