Két feltétellel maradhat január után az üzemanyag-ársapka

2022. november 28. – 07:56

Másolás

Vágólapra másolva

Január elsejétől csak bizonyos feltételekkel tudják fenntartani a benzinárstopot, ezt válaszolta a Miniszterelnökség az ATV híradójának megkeresésére. Csak akkor maradhat az ársapka, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik.

„A kormány természetesen továbbra is mindent megtesz a biztonságos üzemanyag-ellátás érdekében”

– írta a Miniszterelnökség az ATV-nek.

Vasárnapi tapasztalataink szerint egyre több kúton nincs benzin vagy gázolaj, Budapest is érintett. A Shell töltőállomásain korlátozást vezettek be, eszerint 95-ös benzinből egy alkalommal legfeljebb 20 ezer forintért vehetnek az autósok, a gázolaj esetében pedig 50 ezer forint ez a határ.

Júniusban kisebb tűz volt a Mol százhalombattai finomítójában. A lángokat rövid idő alatt eloltották, de a kiesés átmenetileg visszavetette az olajtársaság kőolaj-feldolgozó képességét. A Dunai Finomítóban naponta 21 ezer tonna kőolajat dolgoznak fel.

Augusztusban leállt az olajszállítás a Barátság kőolajvezeték déli ágán (Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba), mert az oroszok nem tudtak tranzitdíjat fizetni az ukránoknak az Oroszország elleni gazdasági szankciók miatt, az ukrán cég számlájára elindított utalásukat a banki rendszer visszafordította. Ez úgy oldódott meg, hogy a Mol-csoporthoz tartozó Slovnaft kifizette az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat, így újraindulhat a szállítás. Ennek hátteréről ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!