Domokos László távozása: megszólalt a Napi.hu-t kiadó Indamedia

2022. október 19. – 14:52

Másolás

Vágólapra másolva

A szerkesztőség tagjai azért tartanak a változástól, mert korábban az is felmerült, hogy az Indexbe integrálódjon a szerkesztőség. Ez ellen kézzel-lábbal kapálózott a csapat.

Húsz év közös munka után elhagyja a Napi.hu-t Domokos László főszerkesztő, az Indamédia gazdasági portáljánál állítólag többen a felmondásukat fontolgatják – írtuk egy napja.

Azóta megérkezett az Indamedia-csoport hivatalos tájékoztatása, illetve kerestük Illisz L. Lászlót is, aki a Napi.hu üzlet- és tartalomfejlesztési igazgatójaként (valójában első számú tartalmi vezetőként, vagyis amolyan főszerkesztői jelleggel) vezeti a jövőben a portált. A leendő vezető azt mondta, hogy jelenleg még az InfoRádiónál tölti a felmondási idejét, így egyelőre nem nyilatkozhat a terveiről.

Az Indamedia írásbeli válaszából idézünk.

„Akvizíciók, kiadványok újrapozicionálása – többek között ezekkel az előremutató lépésekkel reagált az Indamedia az elmúlt hónapok piaci változásaira. A Dívány és a Totalcar sikeres átalakítása után, most a Napi.hu átmárkázása, tartalmi és formai újragondolása kerül fókuszba.”

Mint írják, a Napi.hu esetében az elsődleges feladat a tartalomkínálat és a szolgáltatások bővítése, illetve a szerkesztőség fejlesztése, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a lap az eddigieknél is erősebb piaci pozíciókat szerezzen. Tartalmi szempontból egyszerre kell két feltételnek is megfelelnie: mint prémium kiadvány szóljon a döntéshozókhoz, vállalatvezetőkhöz, úgy, hogy a gazdaság iránt érdeklődő szélesebb közönséget is képes legyen megszólítani.

Az általánosabb célleírás mellett a kiadó válaszában rátért arra is, hogy

a lap újra pozícionálására az Indamedia Network Zrt. igazgatósága a cégcsoport tartalomfejlesztésért felelős vezetőjét, Mucsányi Mariannát kérte fel. A Napi.hu üzlet- és tartalomfejlesztési igazgatói feladatainak ellátására pedig Illisz L. Lászlót, aki a Világgazdaságnál, a Figyelőnél töltött be vezető pozíciókat, utóbbi lapnak a főszerkesztője is volt. A Napi.hu főszerkesztőjének, Domokos Lászlónak az eddigiektől eltérő feladatkört javasolt az Indamedia, amit ő nem fogadott el, és a közös megegyezéssel való távozás mellett döntött. A Napi.hu kollégáival folynak a személyes egyeztetések a következő időszak feladatai kapcsán.

A Napi.hu munkatársai körében tudomásunk szerint a következők miatt okozott zavart a bejelentés:

  • A Napi.hu működését korábban a kiadó szerette volna szorosabbra fűzni az Indexével, aminek a lap munkatársai minden lehetséges eszközzel ellenálltak.
  • Az Index élére is az InfoRádiótól érkezett vezető, és Fekete-Szalóky Zoltán, a Mészáros Lőrinc érdekei mellett tett, majd a Direkt 36 által napvilágra került gondolataival, illetve az általa jegyzett Mészáros-interjú tükrében nem erősítette a független újságírás jelenlétét a csoportban.
  • Az újabb személyes változás arra utalhatott, hogy a kiadó a Napi.hu-t ismét olyan irányba változtassa, amellyel nem értenek egyet az újság munkatársai.
  • Ezért nyomtatták már ki többen a felmondási papírjaikat, és kezdtek egyeztetést (vélhetően Mucsányi Mariannával.)

Úgy tudjuk, hogy Illisz L. László is Mucsányi Mariannától kapott felkérést, de a főszerkesztő terveiről és elképzeléseiről többet nem tudhattunk meg.

A Telex.hu szerkesztőségének tagjai 2020. július végén mondtak fel az Index.hu-nál, mert nem látták tovább biztosítva a lap független működését. A Telex.hu a felmondásunk után olvasói támogatásokból jöhetett létre, és így tud igazán függetlenül, korrekten működni. Kattintson ide, támogassa ön is a független sajtót és a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!