A háziorvosok sem tudják, hogy miként fűtik ki a rendelőiket a 15-szörös áron

2022. október 19. – 20:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az RTL tudósítása alapján a praxisok fele szeretne valamilyen önkormányzati, vagy állami segítséget.

Bajban az iskolák, a könyvtárak, az uszodák – írtuk ebben a cikkünkben, amikor a hazai távhőszolgáltatás kettősségét vizsgáltuk. A sorba nyugodtan belevehetjük a háziorvosi praxisokat, mert miképpen azt az RTL videója bemutatta, egyelőre a háziorvosok sem látják a megoldást. A probléma röviden az, hogy miközben a lakosság számára nem drágul a távhőszolgáltatás, a közületek, intézmények, cégek sokak számára kigazdálkodhatatlan áremelést szenvednek el.

Az RTL videójából kiderül, hogy az egyik fővárosi rendelőben októberben tizenhétszeresére nőtt a fűtés díja tavaly áprilishoz képest. A Háziorvosok Online Szervezete (HOSZ) szerint a praxisok fele kerülhet bajba, ha nem kap önkormányzati segítséget, az önkormányzatok viszont az államtól várnak segítséget.

Bélteki Béla nyíregyházi rendelőjében két évvel ezelőtt a koronavírus-járvány miatti leterheltség okozta a legnagyobb problémát. De Bélteki doktor most amiatt aggódik, hogy hogyan fizeti ki a rezsit.

A HOSZ szerint 3000 olyan praxis van ugyanis az országban, amely saját pénzből gazdálkodik, és piaci áron kapja az energiát. Ők segítség nélkül várhatóan képtelenek lesznek kigazdálkodni a rezsit

– mondja Békássy Szabolcs, a szervezet alapítója.

Nagyjából 10-15-szörös rezsinövekedéssel számolnak, ami egy-egy praxis esetében akár 700-800 ezer forintos költségnövekedést is jelenthet havonta.

A kormány az RTL-lel azt közölte: külön-külön vizsgálják majd a nagyobb önkormányzatok helyzetét, az erre kijelölt miniszteri biztos ennek alapján nyújt be javaslatot a kormánynak. Céljuk, hogy továbbra is biztosítsák a legfontosabb közszolgáltatások működését.

A piac elsősorban azért dühöng, mert a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) augusztus végén több mint 300 euró/MWh-s áron rögzítette a földgáz referenciaköltségét, vagyis ezen az áron javasolta a távhőszolgáltatóknak, hogy kössék le a szükséges gázmennyiséget az MVM-nél. Természetesen az árak változását mindig nehéz pontosan előrejelezni, de most az ár 120 euró/MWh alatt van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!