13 éves napi erősödési rekordot állított be a forint a pénteki kamatemelések után

2022. október 15. – 15:26

Másolás

Vágólapra másolva

Számszerűen még soha, a százalékos változást tekintve pedig 2009. április 2. óta nem nőtt egy nap alatt akkorát a forint értéke az euróhoz képest, mint most pénteken – írja a Portfolio.

Pénteken az MNB – amely pár héttel ezelőtt bejelentette az alapkamat emelési ciklusának végét 13 százaléknál – drasztikus lépéseket tett a forint értékvesztésének megállítása érdekében; egyebek mellett 25 százalékra emelte az eddigi 15,5 százalékról az egynapos (O/N) fedezett hitel kamatát. Az intézkedések célja az volt, hogy felszámolják a devizapiacon a forint gyengülésére játszó spekulatív pozíciókat, és a deviza pénteki viselkedés alapján ez sikeres is volt, az ilyen pozíciók fenntartása fájdalmasan drágává vált a gazdasági lap szerint.

A péntek esti záróár a csütörtök estihez képest 11,25 egységnyi növekedést mutat a forint-euró viszonylatban. Ilyen mértékű egynapi erősödésre sosem volt még példa, amelyet részben maga a magas nominális ártartomány, vagyis a rettenetesen megdrágult euró magyaráz. Ugyanakkor ha napi százalékos változást veszünk, akkor is kiemelkedő értéket látunk: 2009. április 2. óta nem volt ekkora, 2,7 százalékos egynapi forinterősödés.

A kamatemelés tehát a forintra kedvezően hatott, ugyanakkor a hitelek tovább drágulnak miatta. Szintén a Portfolio szedte össze, hogy a jegybanki döntés után 23 éve nem látott szintre ugrott a BUBOR (bankközi kamat), innen már egyenes az út az elképesztően drága, 20 százalék környékén kamatozó forinthitelek felé. Ez vélhetően drasztikusan visszaveti majd a vállalati hitelpiacot, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke vállalati csődhullámtól is tart.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!