Parragh szerint tömeges csődök jöhetnek a jegybank pénteki bejelentése miatt

2022. október 14. – 21:20

Másolás

Vágólapra másolva

„Vállalkozások tömege fog csődbe menni annak nyomán, hogy nem tudnak majd megfizethető hitelhez jutni” – mondta a Portfoliónak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Parragh szerint a jegybank pénteki döntése miatt várhatóan teljesen kiszárad az itthoni hitelpiac.

A jegybank pénteken bejelentette, hogy az alapkamathoz nem nyúl, a kamatfolyosó tetejét, az egynapos (O/N) fedezett hitel kamatát 25 százalékra emeli az eddigi 15,5 százalékról, és devizát biztosít a magyar energiaimporthoz. A bejelentés hatására a forint pénteken minden jelentős devizával szemben erősödni kezdett.

Az MKIK elnöke szerint azonban ezzel az intézkedéssel nem csupán nehezebben jutnak majd hitelhez a magyar vállalkozások, de sokak számára a meglévő hiteleik is visszafizethetetlenné válnak. Parragh azt mondta, a kamatmoratórium elodázza a problémát, de ha annak vége, tömeges bedőlések várhatóak.

„A mai, drasztikus kamatemelés egyáltalán nem transzparens, és teljesen váratlanul érte a vállalati szektort. Sorra hívnak a cégvezetők, hogy ami most történik, az halálossá válhat számukra” – mondta Parragh, aki szerint a munkanélküliség is megnőhet Matolcsyék intézkedése nyomán, és a jegybank bizonytalan helyzetet teremt a vállalkozói szférában.

„A rendkívüli kamatemeléssel kiszárítják a hitelpiacot és recesszióba taszíthatják a gazdaságot.

Ez teljesen szembemegy a kormányzat eddigi gazdaságpolitikájával, amely a növekedést igyekszik támogatni.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!