Káel Csaba: Magyar filmeket játszó hálózat segíthetne a hazai filmiparon

2022. október 8. – 12:50

frissítve

Káel Csaba: Magyar filmeket játszó hálózat segíthetne a hazai filmiparon
Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A szakember szerint a magyar film köszöni, jól van, de nincs az a pénz, amit ne tudna az ágazat felszippantani.

Egyfajta magyar kvóta bevezetésén gondolkodnak a jogalkotók, hogy ezzel is segítsék a magyar filmek forgalmazását – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a filmügyi kormánybiztos. Káel Csaba, mint a Müpa főigazgatója arról is beszámolt, nincs tervben az intézményük bezárása.

A magyar filmgyártás működik, az alkotók pedig köszönik szépen, jól vannak

– mondta Káel Csaba de azért megjegyezte, hogy az alkotók sosincsenek jól, mert nincs az a pénz, amit ne tudnának elkölteni a projektjeikre.

Káel Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy a Covid komoly nyomot hagyott a moziforgalmazásban, nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában.

Hatvan százalékkal esett a forgalmazás, miközben komoly küzdelem is zajlik, hiszen a hollywoodi mozik, az amerikai blockbusterek elképesztő marketingháttérrel érkeznek, ez erre fordított összegek meghaladhatják magának a produkciónak is a költségét.

A filmügyi kormánybiztos szerint a most bemutatásra kerülő magyar játékfilmek – a dokumentumfilmekről nem is beszélve –nemhogy hendikeppel indulnak, labdába sem igazán rúgnak a multiplexekben az amerikai produkciókkal szemben.

„Saját mozikat kell teremteni valamilyen formában”

– jelentette ki.

Szerinte a mozisoknak, forgalmazóknak ráadásul nem is érdekük, hogy ebben erősebben lépjenek. Megoldást valamiféle kvóta jelenthetne a hazai filmekre. De ehhez a filmtörvényt is módosítani kellene, integrálva azt az európai törvényekhez, amelyek ezt kifejezetten nem támogatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!