Megvizsgálja a kormány, hogyan menthetné meg a Dunaferrt

2022. szeptember 30. – 16:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jövő heti kormányülésen napirendre kerül az ISD Dunaferr Zrt. helyzete, a kormány megvizsgálja, hogyan lehetne megmenteni a nehéz helyzetbe került acélművet, amely mindkét nagyolvasztóját leállította – jelentette be Palkovics László pénteki dunaújvárosi sajtótájékoztatóján.

A technológiai és ipari miniszter közölte, a kormány elé fog terjeszteni egy javaslatot, hogy az év végéig milyen források biztosításával tudnák támogatni a nemzetstratégiai szempontból fontos cégcsoportot, amely több ezer embernek ad munkát közvetlenül és még többnek közvetve.

Palkovics szerint a kabinet nehéz helyzetben van, mivel magánvállalatról van szó, ezért az állami beavatkozás lehetőségei erősen korlátozottak. „Az elrontott privatizációt követően azt sem lehet tudni, ki a tényleges tulajdonos, s jelenleg nincs legitim vezetése sem a vállalatnak” – mondta. Az acélmű működési költségei alapján 5-10 milliárd elég lehet a következő két hónapra, ugyanakkor nehezíti a helyzetet, hogy számos felszámolási eljárás és egyéb követelés van a Dunaferrel szemben.

A Dunaferrben szeptember közepén állt le az acélgyártás, miután a működéshez nélkülözhetetlen alapanyag, a koksz biztosításáról évtizedek óta gondoskodó partnerük, a Donau Brennstoffkontor GmbH váratlanul megtagadta a szállítást. A vállalat vezetése ekkor közölte, hogy az egyetlen esélyük a túlélésre a termelés fenntartása és az, ha gyorsan újra tudják indítani a nagyolvasztókat, „mert a hosszabb leállás – elsősorban az újraindulás műszaki kockázatai és költségei miatt – ellehetetlenítené a Dunaferr működését”.

A Dunaferr régóta kusza jogi helyzetben és nehéz anyagi körülmények között működik. A rendezetlen tulajdonosi viszonyokra jött a koronavírus-járvány, aztán az orosz–ukrán háború, az energiaválság. Mindezek a vállalatvezetés szerint „mára a Dunaferrt olyan helyzetbe sodorták, amellyel a társaságcsoport egyedül képtelen megbirkózni”, így jön képbe a Palkovics által most felvetett állami segítség.

A Dunaferr tulajdonosi kálváriájáról itt, itt és itt olvasható egy-egy nagyobb anyagunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!