Újabb Dunaferr-csavar: érvénytelen volt a kollektív szerződés felmondása

2022. május 26. – 08:24

Újabb Dunaferr-csavar: érvénytelen volt a kollektív szerződés felmondása
A dunaújvárosi gyár bejárata – Fotó: Faludi Imre / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ha azonban érvényes a szerződés, mindenféle jogcímen juttatások járnának a dolgozóknak.

A Győri Ítélőtábla határozata szerint a Dunaferr kollektív szerződésének 2020. augusztus 14-i felmondása kapcsán tett nyilatkozat érvénytelen – írja a Duol.hu.

Mi ez, és mit jelent? Egy időben kifejezetten sokat írtunk a dunaújvárosi acélműben kialakult áldatlan helyzetről, például itt, itt és itt olvasható egy-egy nagyobb anyagunk.

Ebben az eseménysorban (amit hamarosan felidézünk) történt az, ami korábban még sosem: a kollektív szerződés megkötésére jogosult felek egyike egyoldalúan felmondta a megállapodást. Jevgenyij Tankhilevics lépte meg ezt, csak már akkor is felmerült, hogy egyáltalán megtehette-e ezt.

Most a győri bíróság jogerős ítéletében kimondta, hogy az „alperes (ISD Dunaferr Zrt.) 2020. augusztus 14. napján kelt felmondását tartalmazó nyilatkozata érvénytelen”.

A bíróság elfogadta a felperesi (Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség) érvelést, amely szerint a cégnyilvántartás jogszabályellenes rendelkezést tartalmaz, így a felmondást álképviselő tette.

Emiatt a döntéshez a Dunaferr igazgatóságának jóváhagyására lett volna szükség. A bíróság ítélete jogerős, fellebbezésnek helye nincs, de a Kúriára 45 napon belül felülvizsgálati kérelem terjeszthető elő a jogerős ítélettel szemben.

Mindez azért nagyon lényeges, mert ha az elmúlt másfél évben is érvényben volt a kollektív szerződés, akkor az abban foglalt dolgozói juttatások (túlóra, szabadságos pénz, pulykapénz) is jártak volna a kollektívának. A Dunaferr azért van rendkívül nehéz helyzetben, mert alacsony kapacitással dolgozik, és a szén-dioxid-kvóta elszámolásánál is hatalmas tartozást halmozott fel.

A dunaújvárosi ISD Dunaferr Zrt., az egykori Dunai Vasmű kálváriája egészen döbbenetes. Az ország egyik legnagyobb iparvállalatáról beszélünk, amelynek sem elfogadott mérlege, sem vezetői nincsenek, képtelen közgyűlést tartani, a vezetők, úgy tűnik, szabálytalanul mondták fel a kollektív szerződést a dolgozókkal.

Pedig a cég termékeire óriási piaci igény lenne.

És akkor egy gyors múltidézés:

  1. A dunaújvárosi Dunaferr céget 2004-ben az ukrán ISD (Індустріальний союз Донбасу), vagyis az ukrán, lengyel és magyar cégekkel rendelkező Donbaszi Ipari Szövetség vásárolhatta meg a privatizáció során. A hatalmas ukrán csoport éppen abban a Donyec-medencében volt a legerősebb, ahol a kelet-ukrajnai polgárháború, majd immár az orosz–ukrán háború a legjobban tombolt, így az ISD a konfliktus egyik legnagyobb kárvallottja lett.
  2. Az ukrán tulajdonosok valójában már korábban, a 2008-as pénzügyi válság idején bajba kerültek, akkor az orosz állami Vnyesekonombank (VEB) hitelei segítettek, de ezt a bankot az oroszok ukrajnai beavatkozásai (Krím, Donbasz) miatt szankciókkal sújtották, és ez az ISD Dunaferrt vezetését és finanszírozását is megnehezítette.
  3. A három meghatározó tulajdonos egyike, az ukrán–örmény–orosz Oleg Mkrtcsan kilencéves börtönbüntetést kapott Oroszországban, a másik két tulajdonos (Szergej Taruta és az említett VEB Bank egy cége) pedig nem állnak szóba egymással. Később egy magyar kör is megjelent, biztonsági emberek élén történő belépése is bonyolította az eleve kusza helyzetet.
  4. A cég ciprusi főtulajdonosa képtelen igazgatót kinevezni, döntést hozni, közgyűlésen részt venni vagy eladni a társaságot. Az igazgatóság egyetlen megmaradt tagja és az immár felhatalmazás nélküli vezetőség, nevesítve Tatjana Taruta és Jevgenyij Tanhilevics elkeseredett küzdelmet folytatnak a cég irányításáért. miközben a helyzet egyre csak súlyosabb.
  5. Az olyan nagy foglalkoztatóknak, mint az ISD Dunaferr, a magyar állam is olykor a segítségére siet (lásd Mátrai Erőmű), de a szocialisták által privatizált, ráadásul jobbikos vezetésű városban és térségben működő cégen a város és a szakszervezetek segélykiáltásai ellenére sem segít senki, igaz, az acéliparban ez nehéz is lenne a tiltott állami támogatás vétsége nélkül.

A végzetes helyzeten évek óta képtelen az állam vagy az orosz, illetve az ukrán tulajdonosok segíteni. Ez korábban sem ment, de most, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, a kooperáció még inkább ellehetetlenült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!