Az uniós állam, amely bajuszt akasztott az oroszokkal, de gyorsan megoldotta a gázfüggését

2022. szeptember 29. – 10:55

frissítve

Az uniós állam, amely bajuszt akasztott az oroszokkal, de gyorsan megoldotta a gázfüggését
Az IGB-vezeték, amely összekötötte a görög és a bolgár hálózatot – Fotó: Nicolas Economou / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bulgária nagy szerencséje, hogy nem magas a gázfogyasztása. A Gazprom április óta nem szállít, de Szófia azeri, török és görög segítséggel gyorsan talált megoldást.

Oroszország idén áprilisban elzárta a csapokat Bulgária felé. Erről, illetve a rendkívül megromlott orosz–bolgár kapcsolatokról itt és itt írtunk.

Az orosz lépés azért is volt nagyon furcsa, mert Bulgáriának készült már egy alternatív megoldása, amit a kormány (ekkor még Kiril Petkov vezetésével) június és november közé ígért.

Az IGB görög–bolgár cső (a rövidítésben az interkonnektor, a Görögország és a Bulgária szavakat lehet megtalálni, természetesen nem magyarul) azért volt fontos, mert hozzáférést jelentett a görög LNG-kikötőhöz, de egy azeri–török–görög útvonalhoz is, amelyen Bulgária már lekötött 1 milliárd köbméter azeri gázt.

Azóta Petkov is megbukott, mint a konstans politikai válságtól szenvedő Bulgáriában mindenki. Ám, ahogy bolgár forrásunk meséli, mégis az ideiglenes kormányzat (amely az előző, „nyugatias” garnitúránál már kevésbé volt konfrontatív az oroszokkal) bejelenthette, hogy minden engedély megvan, október 1-től jöhet a molekula.

Erről itt olvasható egy bolgár nyelvű cikk, amiből azért Google Fordítóval a lényeg elolvasható.

Bizonytalanság így is maradt.

Egyrészt pontosan nem lehet tudni sem azt, hogy mikortól érkezik valóban gáz Bulgáriába, de jogilag már tényleg minden engedély megvan.

Másrészt kérdés maradt az ár. A bolgár–azeri gázszállítások árát nem ismerjük (még a magyar importgáz ára sem ismert), emellett amerikai LNG is jön nemsokára egy görög kikötőbe, majd onnan a görög–bolgár vezetéken Bulgáriába. Ugyanakkor Bulgáriában az terjedt el, hogy az azeri–bolgár szerződés nem a holland TTF-tőzsdéhez kötött, hanem olajárindexált.

Régen ez egy bevett árazás volt, mi is így vásároltunk Oroszországtól. Akkor igyekeztünk menekülni az előnytelen szerződésből, de azóta fordult a kocka. Az olajegyenértékes ár ma közel háromszor olcsóbb, mint a tőzsdei, mert az olaj egyáltalán nem drágult úgy, mint a földgáz vagy az áram.

Bulgária a hétvégén megint nekifut a választásoknak, most éppen Bojko Boriszov volt kormányfő jobboldali formációja, a GERB a legnépszerűbb, de minden azon fog múlni, hogy lesz-e olyan csapat, amely együtt kormányozni is képes, vagyis adódnak-e olyan pártok, amelyek koalíciót tudnak kötni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!