Partnerséget ígér a kormány az önkormányzatoknak az elszálló rezsi miatt

2022. szeptember 26. – 14:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány partnerséget kínál az önkormányzatoknak és mindenkivel tárgyalni fog, hogy a legfontosabb közszolgáltatások működése jövőre is fennmaradhasson, cserébe pedig mindenkitől takarékosságot várunk el – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlése után tartott sajtótájékoztatóján hétfőn.

Az önkormányzatok hetek óta kongatják a vészharangot a sokszorosára emelkedő gáz- és áramszámlák veszélye miatt, jelezve, hogy nagy a baj. Múlt héten például Nyírbátor polgármestere beszélt arról, hogy a gáztenderen ők egy központosított közbeszerzéshez csatlakoztak, a kapott árajánlat köbméterre vetítve 100 forintról 1200 forintra, vagyis az eredeti mintegy 12-szeresére emelkedik.

„Ez azért nagy fejtörés, mert nagyon egyszerű bezárni, csakhogy számos intézményt nem zárhatunk be. Ott vannak a nevelési és szociális intézmények, a hivatalt működtetni kell. És a bentlakásos idősotthonban sem lehet azt mondta, hogy tartsanak 18–20 fokot” – mondta. Hasonlóan aggasztó a helyzet más önkormányzatoknál is, ideértve akár a Fővárosi Önkormányzatot, nem csoda, hogy az önkormányzati szövetség energia-ársapka bevezetését javasolta a kormánynak.

Gulyás hétfőn azt mondta, az orosz agresszió és az erre adott – szerintük teljesen téves – energetikai szankciós eredményeként 2023-ban a jelenlegi intézmények fenntartása a 25 megyei jogú városnak több mint 135 milliárd forint plusz kiadással kell kalkulálni. Szerinte a kormány és az önkormányzatok egymásra vannak utalva ebben a helyzetben.

Arra kérte az önkormányzatokat, faragják le plusz kiadásaikat, de a közszolgáltatások esetében a legfontosabbakat tartsák fenn. Megjegyezte: még így is állami segítségre lesz szükség, a kormány tárgyalni fog az önkormányzatokkal és igyekszik segítséget nyújtani.

„Egyetlen hosszú távú megoldás van, az, ha az energetikai szankciók helyett olyan politikára térünk át, ami normalizálja Európában az energiaárakat” – fogalmazott.

Gulyás szerint olyan észszerű európai politikát kellene folytatni, ami nem az agresszor Oroszországnak hoz nagy hasznot a rendkívül magas gázárral, hanem Európának nem okoz kárt és az agresszornak fáj. „Eddig az energetikai szankciók nem bizonyultak ilyennek” – mondta Gulyás.

A kormányzat az utóbbi hetekben erőteljesen sulykolja, hogy a szankciók nem működnek, sőt, még nemzeti konzultáció is lesz róla, csakhogy ahogy arról ebben a cikkünkben írtunk, a szankciók nagyon is működnek, bár a háború megállítására rövid távon valóban nem voltak alkalmasak. Putyin ellenlépésként használt zsarolása a gázzal viszont olyan hideg zuhany, amely pár éves időtávon akár nagyon jót is tehet Európa energiabiztonságának.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is mondta még, hogy az MVM az elmúlt hónapokban számtalan olyan szabályt fogadott el, ami lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok változó áron, több hónapos garanciavállalás nélkül szerződhessenek, de az árkérdésre alapvetően még nincs teljeskörű megoldás. Az állam partnere lesz az önkormányzatoknak abban, hogy a következő évet is nagy nehézségek árán, de túl tudjuk élni, mondta.

Szita Károly, kaposvári polgármester, az MJVSZ elnöke egyebek mellett azt mondta, a tárgyalások október második felében, novemberben lehetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!