Karácsony: A 12 forintos paksi áram miért kerül nekünk 462 forintba?

2022. szeptember 20. – 11:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az állami tulajdonú paksi atomerőmű 38-szoros profittal adja az önkormányzatoknak az áramot: a 12 forint/kilowattóra áron megtermelt villamos energiát kilowattóránként 462 forintért értékesíti az önkormányzatoknak. Mi indokolja ezt a 38-szoros profitot? – kérdezte keddi Facebook-posztjában Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, hozzátéve: Paks annyi áramot termel, amennyi a lakossági fogyasztáson felül bőven biztosítana akkora mennyiséget, hogy az összes közszolgáltatást – közvilágítás, közösségi közlekedés, ivóvíz-szolgáltatás – el lehessen látni nemcsak Budapesten, hanem az egész országban.

Karácsony az energiaválság miatt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek (a levelet pdf-ben itt olvashatja), amelyben az Alaptörvényben biztosított jogokkal élve a Fővárosi Önkormányzat nevében két kormányzati intézkedést kezdeményezett.

1. „A kötelező önkormányzati feladatok ellátásához (így különösen a közösségi közlekedéshez, közvilágításhoz, ivóvíz-ellátáshoz) szükséges villamosenergia beszerzése kerüljön be az egyetemes szolgáltatás körébe” (vagyis annak díja a lakossági piaci ár legyen, amely, mint írta szintén „sokszorosan meghaladja a paksi áram önköltségét, így az MVM csoport számára így is jelentős profitot biztosít”).

Az áramárhoz fontos megjegyzést is tett, eszerint a budapesti tömegközlekedés „villamosenergia-igényének 2023. évi többletköltsége önmagában meghaladná a Fővárosi Önkormányzat teljes iparűzésiadó-bevételét”. Vagy rövidebben:

„Magyarul: nincs annyi bevételünk, mint amekkora a számla.”

2. A közösségi közlekedésben üzemeltetett autóbuszok töltésének céljából értékesített üzemanyagra is vonatkozzon a 480 forintos hatósági ár. Karácsony szerint „mélyen igazságtalan”, hogy a mostani üzemanyagár-szabályokkal „a kevésbé tehetős, közösségi közlekedéssel közlekedő polgárokat kevésbé támogatja a kormányzat”, mint azokat, akiknek futja saját kocsira.

A BKV egy hétfői háttérbeszélgetésén elhangzottak szerint – erről a Népszava írt – a fővárosi heti 100 millió forintot spórolhatna azzal, hogy ha nem mozgóáron kellene, jóval a lakossági hatósági ár felett üzemanyagot vásárolniuk, hanem az év végéig meghosszabbított hatósági áron kapnák az üzemanyagot.

Karácsony az önkormányzatok helyzetéről általában is írt a miniszterelnöknek küldött levélben. „A jelenlegi körülmények között az ország majd minden önkormányzatánál
veszélybe került a közszolgáltatások zavartalan biztosítása” – fogalmazott. Szerinte a helyzet tarthatatlan, és a miniszterelnökkel jó lenne nemcsak levelezni, hanem a kialakult helyzetet „személyesen megbeszélni, például a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett nemzeti energiacsúcson”.

Frissítés 17:03: Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a Facebookon reagált Karácsony Gergely posztjára. Azt írta:

„Ha Karácsony Gergelyék nem támadták volna évekig Paks 2 megépítését minden szinten, akkor ma Paks 1 és Paks 2 is sokkal több villamosenergiát termelne.”

Hozzátette: a kormány a Pakson termelt áramot a magyar családok ellátására fordítja. „Ezért tudjuk biztosítani minden magyar ember számára a rezsicsökkentett energiaárakat, és ezért sokkal alacsonyabb a lakossági piaci ár, mint a tényleges világpiaci ár” – írta a rezsibiztos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!