RTL: Sok helyen elfogyott a hatósági áras tej

2022. szeptember 13. – 20:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az RTL Klub információi szerint az ország számos boltjában hiánycikké vált a hatósági áras tej. A csatorna keddi riportjában Budapestről, Békéscsabáról és Baranya megyéből is azt jelentették, hogy a literenként 209 forintos tej helyett már csak 300-400 forintért lehet tejet vásárolni. A KSH adatai szerint egy év alatt közel 55 százalékkal nőtt a tejtermékek ára. Az árstoppos, 2,8 százalékos tartós tej átlagára augusztusban 281 forint volt, a pasztőrözött 2,8 százalékos tejért viszont átlagosan már 414 forintot kell fizetni.

Az RTL emlékeztetett arra, hogy amikor a kormány januárban több alapvető élelmiszer mellett a tavaly októberi áron rögzítette a 2,8 százalékos UHT-tej árát, azt is előírta, hogy ugyanannyit kell belőle tartani, mint korábban.

A Tej Terméktanács megerősítette a hiány tényét, a szervezet szerint a nagy kereslet lehet a hiány oka, mert az árstoppos tejből már 70 százalékkal többet adtak el, mint tavaly. Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott:

„Elképzelhető, hogy a vásárlói igények olyan magasak, hogy időnként logisztikai fennakadások lehetnek. Egyértelműen az látszik, hogy óriási az igény a fogyasztók részéről, és az is látszik, hogy ez a tejkategória kannibalizálja más fogyasztói folyadéktej-kategóriák eladásait.”

A jelenség részleteit firtató kérdésekre az Agrárminisztérium azt a sablonválaszt küldte az RTL-nek, hogy:

„A magyar kormány azért döntött az élelmiszerárstopról, hogy megvédje a magyar lakosságot az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta inflációtól és az áremelkedéstől. Vizsgáljuk, ha a kereskedők az árstoppal érintett termékeken keletkező veszteséget más termékek árába fogják beépíteni, vagy ha a megfelelő mennyiség nem áll a fogyasztók rendelkezésére.”

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón elismerte, hogy az árplafonban benne rejlik az áruhiány fenyegetése, épp ezért elmondása szerint a kormány legkésőbb a jövő héten dönt arról, hogy október elseje után is fenntartják-e az élelmiszerek árstopját.

Ahogy arról részletesen írtunk, a takarmány- és az energiaköltségek növekedésének köszönhetően zsugorodik a magyar állatállomány, és ez a jelenség szinte garantáltan újabb lökést ad a hús, a tojás és a tejtermékek eleve magas árának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!